Ukrajna: rakétarepeszek okozta erős nyomáscsökkenés okozta a katasztrófát

A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában - közölte hétfőn az ukrán nemzetbiztonsági tanács az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés "robbanásszerű", vagyis hirtelen volt.

A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet.
A járat július 17-én a kelet-ukrajnai Donyeck megyében zuhant le olyan területen, amelyet oroszbarát szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt. Kijev szerint a szakadárok lőtték le az utasszállítót egy Buk (NATO-kódnevén SA-11) típusú föld-levegő rakétarendszerrel.
Az utóbbi napokban több olyan fotót, műholdas felvételt és szakadárok lehallgatott telefonbeszélgetéseit hozták ukrán kormányzati szervek nyilvánosságra, amelyek Kijev szerint bizonyítják, hogy a szakadárok rendelkeznek ilyen típusú rakétarendszerrel, és ők felelősek a 298 ember halálát okozó légi katasztrófáért.
Az amerikai hírszerzés előzetes értékelésében szintén arra jutott, hogy kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a maláj utasszállítót.
Ukrán és amerikai feltételezések szerint a szakadárok tévedésből lőhették le a járatot, mert azt hiték, hogy az egy ukrán katonai gép.
Liszenko hétfőn közölte, hogy a "terrorellenes" erők betartják az ukrán elnök utasítását, és a gép lezuhanásának helyszíne körüli 40 kilométeres sugarú körben nem hajtanak végre hadműveleteket. Hozzátette ugyanakkor, az a céljuk, hogy körbevegyék a területet és kiszorítsák onnan a szakadárokat. A szóvivő ismételten a szakadárokat vádolta azzal, hogy miattuk nem jutnak el a helyszínre a gép katasztrófájának kivizsgálására érkezett külföldi szakértők.
Korábban arról számolt be a szóvivő, hogy Donyeck megye keleti részén az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez, Lutihine településekre és felszabadították Debalcevét.