Több ezer forintról szóló levél érkezhet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését, október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól - közölte a NAV.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt pedig az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2013-ra vonatkozóan késedelmi pótlék fizetési kötelezettsége keletkezett.

Az elektronikusan bevallók papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és ha 2013-ra vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor július végétől megtekinthetik késedelmipótlék-levezetésüket is.

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak célszerű azt a kivonat mellékleteként megküldött tájékoztató segítségével saját nyilvántartásával összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt lehet tenni személyesen a NAV ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon, vagy írásban.