Rejtélyes lelet a szentléleki pálos kolostor romjainál

Egy felnőtt által védőn átölelt gyermeket találtak régészek a szentléleki pálos kolostor nemrég feltárt sírjában. Egyelőre csak találgatnak, hogyan került egy gyermek a szerzetesközösség temetőjébe.

Harmadik éve tart a miskolc-szentléleki pálos kolostor romjainak feltárása, amelyet 1313 előtt alapított az Ákos nembeli István nádor. A miskolci Herman Ottó Múzeum középkoros régészei, Miskolczi Melinda és Szörényi Gábor sok jelentős leletre bukkant ez idő alatt, ám hiába keresték évek óta a szerzetesek temetkezési helyét, annak csak a napokban bukkantak nyomára.
Miskolc-szentléleki pálos kolostor romjainak feltárása - 180 perc

A kerengő kutatása során három sír került elő, s ekkor újabb rejtéllyel szembesültek. Az egyik sírban egy gyermeket találtak, akit egy felnőtt védőn átkarol.  A tudósok egyelőre csak találgatnak, hogyan került egy gyermek egy felnőtt férfiakból álló kolostor temetőjébe.

Lehet, hogy egy nagyon fiatal, papnövendékről van szó, miután előfordult, hogy gyerekek csupán pár évesen már kolostorba kerültek. A másik elmélet szerint egy adományozó kérte, hogy itt temessék el, majd halála bekövetkezte után a vele együtt elhunyt gyermekével együtt a kolostor területén helyezték örök nyugalomra. Az is elképzelhető, hogy vándorútjuk közben a közeli királyi úton elhalálozott emberek fekszenek a sírban, akiket akkor temettek oda, amikor a kolostorban már nem éltek már ott szerzetesek, de tudni lehetett, hogy földje megszentelt.

A kolostor területén ezüstpénzeket, kerámiákat, malomkövet, gyűszűt és késeket is találtak. A régészek az érdeklődők számára is lehetőséget biztosítanak, hogy betekintsenek a kolostor sok száz évvel ezelőtti világába, a kolostorhoz látogatók kedden 10 és 12 óra között egyes tárgyakat a kezükbe is foghatnak.

Kapcsolódó tartalom