Ősi csillagászati labort fedeztek fel Peruban

A kutatók csillagászati szimbólumokkal televésett sziklákra bukkantak.

Ősi csillagászati laboratóriumra utaló bizonyítékokat fedeztek fel a régészek az észak-perui Lambayeque régióban található Licurnique régészeti komplexumnál - adta hírül a dél-amerikai ország hivatalos hírügynöksége, az Andina.

A kutatók csillagászati szimbólumokkal televésett sziklákra bukkantak, amelyek szerencsésen kiállták az idő próbáját. Mint a tudósok elmondták, a feltárt csillagászati laboratórium 3500-4000 évvel ezelőtti időkből való. A sziklába vésett ábrák értékes információkat árulnak el Licurnique egykori lakóiról. Az egyik lapos felszínű sziklába égboltmegfigyeléseiket vésték: ezek segítségével követték nyomon a csillagokat.

A sziklába vésett ábrák (petroglifák) valószínűleg a terméshozam és az ivóvízkészlet szempontjából is fontos esőzések és egyéb időjárási viszonyok előrejelzésére szolgáltak. Juan Martinez és Manuel Curo szakemberek szerint a komplexum szokatlan módon ősi, hispániai és Andok vidéki kultúra jegyeit is magán hordozza. A csillagászati laboratórium annak idején egy folyó mellett helyezkedett el - mondták a kutatók.

Licurnique egyike a régió azon 24 régészeti területének, amelyek megőrzését intézményközi megállapodás biztosítja.