Óriási gépek tették tönkre gazdák földjeit

Kőolajat keresnek a vajdasági Magyarkanizsa alatt, a munkálatok során azonban óriási károk keletkeztek, főleg a termőföldekben.

Rendkívül zajosak a Magyarkanizsa környékén dolgozó vibrációs kőolajkutató gépek, és nem csak a hangjuk, a megjelenésük is félelmet keltett a helyiekben. A masina harminctonnás, a kerekei egy méter szélesek, a földeken átvonulva ötven-hatvan centi, esetenként egy méter mély nyomot hagyott. A kőolajkutatók egyes helyeken annyira tönkretették a termőréteget, hogy annak kétségessé vált a további hasznosítása.

A mérések során gyakran ráhajtottak a termőföldekre, ráadásul kezdetben a tulajdonosok jóváhagyása nélkül. Ez a gond a földek birtokosainak nyomására idővel megoldódott, mert a cég kötelezettséget vállalt, hogy csak a tulajdonosok beleegyezésével megy rá a termőterületekre. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat a károk megtérítésére is ígéretet tett, az összegekről azonban nem mindig egyeztek az álláspontok. Ezenkívül a károk megtérítése szabott határidő rendszeresen csúszik.
Kőolajkutatók kártétele a Vajdaságban - 180 perc

A Magyarkanizsán és környékén zajló földfelszín alatti kutatásokat az orosz Kalinyingrad Geofizik nevű cég kezdte novemberben a Szerbiai Kőolajipari Vállalat megbízásából novemberben. Azt vizsgálták, hogy Vajdaság egyik legnagyobb lelőhelyén mennyi kőolaj található még.

Mivel a kutatások a község területén már befejeződtek, megnehezedett a kapcsolatteremtés az orosz cég képviselőivel a kártérítések ügyében. A termelők ezért ügyvédet fogadtak, amivel némileg felgyorsult a kifizetés. A vajdasági gazdák abban bíznak, hogy a kártérítés minél előbb megérkezik, mert a mezőgazdaságban mindennap számít.

Azt, hogy szükség van-e újabb kutatásokra, még nem tudni, attól függ, hogy találnak-e kőolajat a térségben. A begyűjtött adatokat először Oroszországban elemzik, eredményeket hónapok múlva tesznek közzé.