Legfrissebb fejlemények a megégett munkások ügyében

Megfelelő védőeszközök nélkül dolgoztak azok a napszámosok, akik súlyos égési sérüléseket szereztek petrezselyemgyomlás közben. Annak kapcsán szintén vannak aggályok, hogy a munkáltató eleget tett-e a dolgozók munkavédelmi oktatására vonatkozó kötelezettségének. A kórházban tartott hat beteget talán ma hazaengedik.

Több mint negyven napszámos szenvedett súlyos sérülést, miközben a petrezselymet gyomlálták egy cibakházi kertészetben. A zöldség égette meg őket, másodfokú égési sérülésekkel kerültek kórházba. A baksi napszámosok 500 forintos órabérérért dolgoztak a kertészetben.

A betegek éppen egy hete kerültek a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikára, ahol az orvosok megállapították, hogy fito-foto dermatitis alakult ki náluk a petrezselyem levelében lévő anyag és a napfény együttes hatására.
Napszámosok égtek meg petrezselyemtől - Hajnal-táj

A petrezselyem, a citrusfélék és kisebb mértékben a sárgarépa levele is kiváltja a fényérzékenységi tüneteket, kivétel nélkül mindenkinél – magyarázta a Hajnal-tájnak nyilatkozó Bata Zsuzsanna egyetemi tanár, a klinika helyettes vezetője. A gyulladás általában 24-48 óra múlva alakul ki, és felületes forrázáshoz, napégéshez hasonló tünetekkel jár. Súlyosabb esetben fölhólyagosodik, de aztán nyom nélkül meggyógyul – tette hozzá.

A negyvenkét baksi munkás közül hatot ápolnak a klinikán, főleg a lábszáruk és kezük, tehát a növénnyel érintkező testrészeik sérültek. A hat beteget talán hétfőn hazaengedik a kórházból.

A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, és vizsgálja az eset körülményeit – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-kapitányság.

Vizsgálódik a munkavédelmi felügyelőség is. Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtóreferense a Kossuth Rádiónak elmondta, a megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelősége megindította az eljárást, a helyszíni vizsgálaton túl vannak, most történik a tanuk meghallgatása. Eddig azt már megállapították, hogy hiányoztak a szükséges védőeszközök. A sajtóreferens fontosnak tartotta megemlíteni a munkáltatónak a dolgozók munkavédelmi oktatására vonatkozó kötelezettségét, amely kapcsán, mint fogalmazott, szintén vannak aggályok.

Egy petrezselymet gyomláló férfi azt mondta, korábban évtizedekig végezte ezt a munkát, de ilyen irritációt sosem okozott neki a növény. Ennek kapcsán a Kossuth Rádió műsorában elhangzott, azt még nem vizsgálták, hogy a növényeken volt-e esetleg olyan vegyszer, amely hozzájárulhatott a tünetek kialakulásához, de a sajtóreferens szerint fontos, hogy ez a kérdés is tisztázódjon.

A sérülések, illetve egészségkárosodások, akkor számít foglalkozási megbetegedésnek, ha a vizsgálóorvos is így ítéli meg – tette hozzá Gedeon András. Az ügy teljes kivizsgálása még hetekbe telik, ezután lehet pontosan megtudni, kinek a mulasztása miatt betegedett meg a negyvenkét baksi napszámos.