Kilenc izraeli katona és legalább tizennyolc palesztin halt meg hétfőn

Hétfőn Gázában jelentések szerint szórványos harcok folytak az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin szervezet fegyveresei között, dacára annak, hogy a felek "korlátozott tűzszünetet" hirdettek.

Kilenc izraeli katona és legalább tizennyolc palesztin halt meg különböző támadásokban a Gázai övezetben a hétfői nap folyamán.

Az izraeli fegyveres erők tájékoztatása szerint négy katonájukkal egy gránáttámadás végzett a gázai határ közelében. Öt másik katona tűzharcban vesztette életét Gázában.

A palesztin hatóságok arról számoltak be, hogy nyolc gyerekkel és két felnőttel végzett egy izraeli légitámadás egy gázai parkban. Az izraeli hadsereg ezzel szemben azt állította, hogy a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveresei által kilőtt, célt tévesztett rakéta okozta a pusztítást.

A Hszinhua kínai hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az este folyamán légicsapásokban nyolc palesztin meghalt és tízen megsebesültek a Gázai övezet északi részén. Az AFP hírügynökség más forrásokból tíz halálos áldozatról írt.

A palesztin hatóságok szerint Izrael gázai offenzívájának az övezet 1060 lakosa esett áldozatul, többségükben civilek. A húsz napja tartó konfliktusban az izraeli hadsereg 52 katonája halt meg, emellett három civil vesztette életét.

Hétfőn Gázában jelentések szerint szórványos harcok folytak az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin szervezet fegyveresei között, dacára annak, hogy a felek "korlátozott tűzszünetet" hirdettek. Izrael hétfőn reggel közölte, hogy beszüntettek minden harci tevékenységet Gázában, csak akkor használják fegyvereiket, ha megtámadják őket. A Hamász még vasárnap közölte, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogad egy 24 órás tűzszünetet.

Izraeli médiajelentések azonban arról számoltak be, hogy a Hamász már hétfőn reggel megszegte a tűzszünetet egy rakétatámadással, a nap folyamán pedig több összecsapás tört ki a felek között.