Jobbik: a következő 10 évben nem vezetik be az eurót Magyarországon

A Jobbik a bankjegycserékből arra következtet, hogy 10 évig biztosan nem vezetik be az eurót Magyarországon.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank a pénz biztonságosabbá tétele érdekében lecseréli a bankjegyeket. A 3-4 milliárd forintba kerülő intézkedést - amilyen legutóbb az 1990-es években volt - a Jobbik nem tartja indokoltnak, s a lépésből arra is következtet, hogy nincs realitása az euró bevezetésének a következő legalább 10 évben.

A politikus leszögezte: a Jobbik nem szeretné az euró bevezetését, azt ugyanakkor kifogásolják, hogy a "megszorító gazdaságpolitika" megemelte az államadósságot és jelentősen visszafogta a gazdaság működését.

Volner János példaként hozta, hogy 2010 első negyedévének végén 82,2 százalékon állt a magyar GDP-arányos államadósság, négy évvel később pedig 84,6 százalékra emelkedett, holott a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott célkitűzés szerint már 65-70 százalékon kellene állnia. Az elmúlt egy évben Magyarország az Európai Unió második legnagyobb adósságnövekedését produkálta, a magánnyugdíj-pénztári vagyon 3000 milliárd forintját eredménytelenül fordították az államadósság csökkentésére, az ország továbbra is bóvli kategóriában van a három nagy hitelminősítő intézet kimutatásai szerint - sorolta a jobbikos politikus.