Homokzsákok, kidőlt fák, villámlás - eddig tart a viharos idő

Az előrejelzések szerint a hétvégéig minden nap lehet számítani felhőszakadásra, jégesőre és erős széllökésekre is.

Heves villámlással, dörgéssel és felhőszakadással csapott le a vihar vasárnap az ország több pontján. A tűzoltóknak több mint száz esetben kellett beavatkozniuk, a legtöbbször fakidőlésekhez riasztották őket, de volt ahol homokzsákokkal kellett megvédeni lakóházakat az özönvízszerű esőtől.

Óriási villámlásokkal és mennydörgéssel érkezett a vihar vasárnap este Szegedre. Hatalmas felhőszakadás volt a városban. Volt olyan útszakasz, ahol az autók és a buszok tengelyig gázoltak a vízben.

Vas megyében Nardán ma is tele volt a vízelvezető árok. Néhány perc alatt olyan nagy eső zúdult a falura, hogy több épület is veszélybe került. A házakat csak homokzsákokkal tudták megóvni a víztől. A tűzoltók több mint kétszázat raktak le belőle.

 

A fővárosban letört ágakat hagyott maga után a vihar. A II. János Pál pápa téren egy fát szinte kettétörte az erős szél.

Országszerte több mint százszor riasztották a katasztrófavédőket a tegnapi felhőszakadások miatt. „Összesen 101 helyszínre riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Jellemezően a viharos erejű szél volt az, ami problémát okozott: kidöntötte a fákat, nagyobb ágakat szakított le, amelyek helyenként épületeket rongáltak meg, illetve több helyen a parkoló autókban is kárt tettek” – nyilatkozta Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint a hétvégéig minden nap lehet számítani felhőszakadásra, jégesőre és erős széllökésekre is.

Figyelmeztetést adtak ki

Az egész országra figyelmeztetést adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat, több megyében heves zivatarok is lehetnek, de marad a meleg, és a hétvégén már 35 fok is jöhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint kedden az országban bárhol kialakulhatnak olyan intenzív záporok, zivatarok, amelyek során rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 30 milliméternél is több eső hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a heves zivatarok miatt is kiadták a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a zivatarokat akár viharos erősségű széllökések, illetve jégeső is kísérheti.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden északkeleten erősebben felhős lehet az ég, másutt több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között, a legmagasabb hőmérséklet 24 és 30 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői, az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint a héten többször, többfelé várható zápor, zivatar. Több helyen is megélénkül, olykor megerősödik a szél, a zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. Ezzel együtt marad a meleg, a hétvégén már 35 fok is lehet.