A ramadánt záró ünnepet Egyiptomban az iszlamisták és a biztonságiak összecsapásai kísérik

A ramadán iszlám böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep hétfőn Egyiptom-szerte a tavaly nyáron megbuktatott iszlamista Mohamed Murszi hívei és a biztonsági erők közti összecsapásokkal vette kezdetét.

Független helyi hírportálok szerint a tüntetések feloszlatását célzó rendőrségi akciók következtében eddig legalább három ember vesztette életét, több tucatnyian pedig megsebesültek. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a biztonsági erők tagjai sörétes lövedékeket is bevetettek a felvonulók ellen.

A belügyminisztérium sajtófőnöke, Ajman Hilmi szerint az iszlamisták a reggeli ima után Kairóban és Alexandriában is számos helyen százával vonultak az utcára. Hilmi szerint a rendvédelmisek könnygázt is bevetettek a demonstrálók ellen, de a halálos áldozatokról szóló híreket határozottan elutasította. Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese is úgy nyilatkozott, hogy eddig egyik kórház sem jelentett halálesetet.

A tiltakozók a tavalyi hatalomváltás utáni tömegtüntetések feloszlatása alatt elesett több száz - egyes források szerint közel kétezer - társukra emlékeztettek, és a jelenleg hatalmon lévő "katonai rezsim" rövidesen bekövetkezendő bukására figyelmeztettek.

A Gázai övezetben három hete dúló harcokban meghalt több mint ezer palesztinra tekintettel az iszlám vallás egyik legfontosabb ünnepét a "vértanúk ünnepére" keresztelték át. Az iszlamisták az arab országok tétlenségét és a lakosság közönyét is bírálták, utalva arra, hogy míg a nyugati világban tömegek vonultak az utcára az izraeli hadműveletek elleni tiltakozás jeléül, az arab és muzulmánok lakta államokban csak elvétve történtek tüntetések, s az összegyűlt emberek száma nem haladta meg a pár százat.

Szombat este a tel-avivi Rabin téren több ezer izraeli követelte a gázai offenzíva beszüntetését.