Sörényes hangyászok gyilkoltak Brazíliában

Már két embert megöltek sörényes hangyászok Brazíliában - közölte honlapján a Wilderness and Environmental Medicine című amerikai szakfolyóirat, figyelmeztetve, hogy újabb tragédiák fordulhatnak elő, ha tovább szűkül a kihalás fenyegette állat élettere.

Egy 47 és egy 75 éves brazil földműves életét oltotta ki egy-egy sebesült, illetve sarokba szorított sörényes hangyász két külön támadásban. Az esetek 2010-ben, illetve 2012-ben történtek, de csak most dokumentálták őket.

A különös formájú, Közép- és Dél-Amerikában honos állatfaj általában békésen megfér az emberrel, csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát, és pengeéles karmaival, amelyekkel a hangyabolyokat túrja szét, halálos sebeket ejthet emberen is.

A tudományos szakfolyóiratban közölt tanulmány vezetője szerzője, Vidal Haddad - a brazíliai Botucatu egyetem orvosi fakultásának munkatársa - hangsúlyozza, hogy rendkívül ritkák a hangyásztámadások ember ellen, de az ilyen esetek növekedhetnek a jövőben, ha tovább szűkül e ritka és védett faj természetes élettere.

Flavia Miranda brazil hangyászszakértő nem örül a folyóiratban megjelent cikknek, mert attól tart, hogy növelheti az ellenérzéseket az állattal szemben, amelyet egyesek amúgy is balszerencsét hozónak tartanak és ezért szántszándékkal irtanak. Az AFP-nek nyilatkozva ugyanakkor üdvözölte az amúgy békés hangyászok esetleges agresszív viselkedésével kapcsolatos figyelmeztetéseket, mert - mint elmondta - nemrégiben ő maga is karambolozott egy ilyen állattal, és a balesetben majdnem életét vesztette.

Több térségbeli országban, így Belizében, Guatemalában, Uruguayban vagy Salvadorban, már nem él egyetlen sörényes hangyász sem, a Közép- és Dél-Amerika egyéb részein előforduló példányok száma ötezer körül lehet. Az állatok száma tíz év alatt 30 százalékkal csökkent életterük zsugorodása, a vadászat, az erdőtüzek és közúti gázolások miatt.