Hömpölygő víz, kidőlt fák - így csapott le a vihar

Az esti órákban is várható intenzív esőzés, villámlás, viharos szél, jégeső. Csak rövid időre csendesedik az időjárás, hétfő estig is többfelé alakulhatnak ki zivatarok.

Heves villámlással, dörgéssel és felhőszakadással csapott le a vihar napközben az ország több pontján is. Győrben percek alatt olyan sok eső esett, hogy a csatornarendszer nem tudta elvezetni a csapadékot, emiatt több városrészben is összefüggő víztakaró borította az utakat, amely jelentősen nehezítette a közlekedést. Volt olyan útszakasz, ahol tengelyig vízben jártak az autók és a buszok.

 

Kidőlt fák, leszakadt ágak miatt tizenhat helyszínre vonultak ki a fővárosi tűzoltók a vasárnap délutáni vihar után - mondta Kiss Norbert helyettes szóvivő az MTI-nek. A kidőlt fák a járókelőket és lakóépületeket is veszélyeztettek - fűzte hozzá a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó hadnagya.  A károkat a tűzoltók felszámolták.

Az esti órákban is várható intenzív esőzés, villámlás, viharos szél, jégeső. Csak rövid időre csendesedik az időjárás, hétfő estig is többfelé alakulhatnak ki zivatarok - tájékoztatta a meteorológiai szolgálat vasárnap az MTI-t, megjegyezve: az Országos Meteorológiai Szolgálat épületét érő villámcsapás következtében előrejelzésük korlátozott mennyiségű információn alapul.

A kora esti órákban elsősorban északkeleten és a Dél-Dunántúlon lehet elszórt zivatarra számítani, néhol felhőszakadással, jégesővel. Később dél felől valószínűleg újabb zivatarzóna érkezik, amely főként a középső országrészt érintheti. Itt előfordulhat villámlás, jelentős mennyiségű - akár 20-40 milliméter - csapadék hullhat, esetleg rövid ideig viharossá fokozódhat a szél, és néhol jégeső is lehet.

Hétfő délelőtt átmenetileg ismét kissé csendesebbre fordul az idő, majd újra megindul a zivatarok képződése. Hétfőn is sokfelé lehetnek zivatarok, többfelé felhőszakadással, néhol jégesővel és viharos széllel. Az Alföldön akár hevesebb zivatarok is lehetnek, amelyeket nagyobb méretű jég és akár 70-80 kilométer/órás erősségű szél is kísérhet.

A meteorológiai szolgálat korábban tájékoztatta az MTI-t, hogy a fővárost érintő zivatarokat kísérő villámcsapás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzési információi átmenetileg nem frissülnek. A hiba elhárításán jelenleg is dolgoznak.