Washingtoni felszólítás Pekingnek

Az Egyesült Államok szerint Kína műholdak megsemmisítésére kifejlesztett rakétával hajtott végre szerdán kísérletet; Washington felszólította Pekinget, hogy tartózkodjon az ilyen "destabilizáló cselekedetektől".

Marie Harf külügyi szóvivő pénteken közölte, az amerikai hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy Kína végrehajtott ilyen kísérletet, de a célpont megsemmisítése nem történt meg.

Harf emlékeztetett arra, hogy egy hasonló, 2007-ben történt rakétakísérlet során megsemmisítettek egy kiöregedett műholdat, és a robbantás következtében ezernyi műholddarab szóródott szanaszét az űrben, ma is veszélyt jelentve az Föld körül keringő űreszközökre, köztük a kínaiakra is. "Felszólítjuk Kínát, hogy tartózkodjon a destabilizáló cselekedetektől, mint amilyen a műholdak elleni rendszerek fejlesztésének folytatása és a velük történő kísérletezés" - mondta a külügyi szóvivő. Hozzátette, hogy hosszú távon ez veszélyezteti az űrbeli tér biztonságát, és Washington többször aggodalmát fejezte ki emiatt.

A Hszinhua kínai hírügynökség csütörtökön a pekingi védelmi minisztérium közleményét idézve közölte, hogy Kína sikeres kísérletet hajtott végre egy szárazföldi telepítésű elfogórakétával. A jelentés nem tett említést műholdakról, és emlékeztetett arra, hogy Kína 2010-ben és 2013-ban már hasonló teszteket végzett, repülés közben semmisített meg ballisztikus rakétákat. A beszámoló szerint egyes szakértők úgy vélekednek, hogy a ballisztikus rakéták középső röppályaszakaszon történő elhárításának képessége stratégiai jelentőségét tekintve, az atom- és hidrogénbombák birtoklásával vetekszik.