Beismerés: ezért lőtték le a maláj utasszállítót

Az AP amerikai hírügynökségnek egy ukrajnai szakadár harcos elismerte, hogy ők lőtték le múlt csütörtökön a malajziai utasszállítót Kelet-Ukrajna felett. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép.

Az AP pénteken arról számolt be, hogy egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú, "a donyecki lázadók vezetőségének legbelsőbb köreihez közvetlen hozzáféréssel rendelkező" szakadár megerősítette neki, hogy a maláj gépet egy Sznizsne városának közelében felállított Buk rendszerrel lőtték le tévedésből. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép.

Állítása szerint az akcióért a szakadárok egy jenakijevói egysége a felelős, amely település a februárban a kijevi tüntetések közepette elmenekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök szülőfaluja. Az egység tagjai fele-fele arányban ukrán és orosz állampolgárok, utóbbiak között sokan az Orosz Távol-Keletről, Szahalin szigetéről származnak.

(MTI/AP/Dmitrij Loveckij)



Az AP által meginterjúvolt szakadár arról nem beszélt, hogy az orosz kormány vállalt-e bármilyen szerepet a támadásban. A hírügynökség szerint a szakadár által elmondottak egybevágnak az ukrán titkosszolgálat által korábban közzétett lehallgatott telefonbeszélgetésekkel, amelyeken állítólag szakadárok elismerik, hogy tévedésből ők lőtték le a maláj gépet.

Az AP által megszólaltatott sznizsnei lakosok megerősítették, hogy a katasztrófa napján egy Buk rakétarendszer volt a városban, ennek állítólag még látszanak a nyomai az aszfalton.

A hírügynökség azt is felidézte, hogy július 17-én, a katasztrófa napján egy riportere arról számolt be, Sznizsne mellett egy benzinkútnál hét harckocsit és egy Buk rendszert látott, amely a szakadárok birtokában volt. A Buk délután egy után civil autókkal konvojban áthaladt a városon.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatán 298 ember utazott, mindannyian életüket vesztették a gép lezuhanásakor. Az ukrán hatóságok és az Egyesült Államok szerint a felkelők lőtték le a gépet, de a szakadárok ezt hivatalosan tagadják.