Kerékpárosgázolás: közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt nyomoznak

Közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt nyomoz a rendőrség június 24-e óta a budapesti Thököly úton elgázolt kerékpáros ügyében - tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

Egy autóbusz június 23-án sodort el egy kerékpárost, aki estében eltalálta a korlátot a jobb mellkasával, hét bordája eltört, azok átszúrták a tüdejét, légmelle lett, és levált a tüdeje egy része.

Az Index pénteken azt írta: a buszsofőr nem vette észre, hogy elsodorta a kerékpárost, az utasok szóltak neki, majd a következő megállóban félreállt. A balesetről a kerékpáros videót is készített, majd azt feltöltötte az egyik videomegosztó portálra.

Az Index közlése szerint a rendőrség cserbenhagyásos gázolás miatt eljárást folytat a sofőr ellen, a BKV pedig munkáltatói eljárást indított. A BKK és a BKV vezetőinek döntése értelmében a budapesti közösségi közlekedési járatokon nem vezethet többé a balesetben érintett járművezető.

A közlekedési cégek pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, a BKV az ügyben vizsgálatot folytat, melyet hatósági eljárás is kiegészít, a vezető munkaviszonyáról csak a teljes körű vizsgálat lezárása után születhet végleges döntés.

Kifejtették, hogy az autóbusz vezetőjének elmondása szerint nem cserbenhagyásról van szó, mert nem észlelte a balesetet, csak akkor értesült róla, amikor az utasok jelezték neki. Ez után a megállóban félreállt és szabályszerűen intézkedést kért, rendőrt, helyszínelőt hívott.

A videóról ugyanakkor megállapítható, hogy a buszvezető nem az elvárható odafigyeléssel vezette járművét, hiszen a kerékpáros előzése során sem járt el minimálisan elvárható körültekintéssel sem - írták.