A gázai tűzszünet meghosszabbítását szorgalmazták a párizsi külügyminiszteri tanácskozáson

A gázai konfliktusról Párizsban tanácskozó külügyminiszterek szombaton az izraeli erők és a Hamász között aznap reggel életbe lépett 12 órás humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szorgalmazták.

"Felszólítjuk a szemben álló feleket, hogy hosszabbítsák meg a humanitárius tűzszünetet 24 órával" - hangsúlyozta Laurent Fabius francia külügyminiszter a tanácskozást követően a sajtónak nyilatkozva. Leszögezte, szeretnék, ha a lehető leghamarabb létrejönne tartós fegyvernyugvás, amely mindkét fél legitim igényeinek megfelel.

Külügyminiszteri tanácskozáson Laurent Fabius francia, John Kerry amerikai, Frank-Walter Steinmeier német, Philip Hammond brit külügyminiszter, valamint Olaszország, Katar, Törökország képviselői, továbbá Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője vettek részt. A Hamászhoz közel álló Katar és Törökország, illetve az Izraelt támogató Egyesült Államok a kiegyensúlyozott részvételt volt hivatott biztosítani.

A francia kezdeményezésre rövid határidővel szombatra összehívott találkozónak az volt a meghirdetett célja, hogy egyeztessék a nemzetközi erőfeszítéseket a tartós tűzszünet megteremtése érdekében.

Amerikai és egyiptomi nyomásra Gázai övezetben szombaton - közép-európai idő szerint reggel 7 órakor tizenkét órás, humanitárius tűzszünet lépett életbe az izraeli erők és a Hamász között, hogy a segélyszervezetek ellássák az ínséget szenvedő polgári lakosságot ivóvízzel és élelmiszerrel.

Izrael, a Palesztin Autonómia és a tűzszünet érdekében jószolgálati tevékenységet kifejtő Egyiptom külügyminiszterei nem vettek rész a "nemzetközi találkozó a gázai humanitárius tűzszünet támogatására" elnevezésű tanácskozáson.
A Quai dÍOrsay szóvivője szerint a tanácskozás célja az egyiptomi közvetítés támogatása és Kairóval egyetértésben hívták össze. Egy amerikai tisztségviselő azzal magyarázta Egyiptom távolmaradását, hogy John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken Kairóban egyeztetett vendéglátóival.

A tűzszünetet kihasználva a Gázai övezetben szombaton több mint száz holttestet emeltek ki a romok alól és ezzel a konfliktus halálos áldozatainak a száma az izraeli offenzíva július 8-i kezdete óta már meghaladja az ezret a helyi mentőszolgálatok összesítés szerint. A sebesültek számát hatezerre teszik.

Izrael részéről a veszteség 37 katona halála, valamint két civil is életét vesztette palesztin rakétatámadásokban. A kórházakban 138 sebesült izraeli katonát ápolnak, közülük kilencnek súlyos az állapota és három civil is kórházi ellátásra szorul.