Újra repülnek Tel-Avivba a nagy európai légitársaságok

Az Air France és a Lufthansa-csoport bejelentette pénteken, hogy újraindítja járatait a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtérre, amelyet az elmúlt napokban egy rakétatámadás okozta biztonsági félelmek miatt nem látogattak gépeik.

Az Air France már péntek este repül Tel-Avivba, míg a Lufthansa arról számolt be, hogy szombat reggeltől fokozatosan indítja újra Izraelbe tartó járatait. Az intézkedés a Lufthansa mellett a cégcsoport más tagjaira, így az Austrian Airlines, a Swiss, a Germanwings és a Brussels Airlines járataira is vonatkozik.

Szintén újraindítja izraeli járatait az Air Berlin, amely azt közölte, hogy "ha minden jól megy", szombat délutántól közlekedik ismét Tel-Avivba.

Az európai légitársaságok azután döntöttek így, hogy csütörtökön az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) visszavonta azon szerdán kiadott javaslatát, miszerint a légitársaságok ne közlekedtessenek járatokat a tel-avivi nemzetközi repülőtérre. Korábban az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) is feloldotta a tel-avivi reptérre kedden kiadott leszállási tilalmat, amely az Egyesült Államok légitársaságaira vonatkozott.

A figyelmeztetés, illetve a tilalmat azután adták ki az érintett hatóságok, hogy a palesztinok által kilőtt egyik rakéta darabja a légikikötő közelében csapódott be.

Számos légitársaság, így a Delta Airlines, a U.S. Air, a United Airlines, az Alitalia, az EasyJet, a Turkish Airlines és az Aeroflot már csütörtökön újraindította járatait a Ben Gurion reptérre.