Szociáldemokraták: vezessék állami banknál az állami szervek a bankszámlájukat

A párt szerint ezzel több mint 40 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

A Szociáldemokraták kezdeményezik, hogy a parlament és a kormány vizsgálja meg: hogyan lehet a jogi hátterét megteremteni annak, hogy az állam tulajdonában lévő pénzintézetnél vezessék számláikat az állami szervek. A párt szerint ezzel több mint 40 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

A Szociáldemokraták pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Schmuck Andor elnök levélben fordult valamennyi parlamenti párt frakcióvezetőjéhez, és a kormányfőhöz, amelyben ezen javaslatát ismertette. Kifejtette: jelentős, évi 40 milliárd forintot is meghaladó megtakarítást lehetne elérni ezzel a lépéssel, mivel a számlavezetési, pénzfelvételi, utalási költségeket érdemben lehetne csökkenteni, valamint olyan tőkeerős, hitelezésre képes pénzintézet jöhetne létre, amely mögött erős betétállomány állhat, valamint biztosíthatja a transzparenciát.

A közlemény szerint ezzel újabb 40 milliárdos rezsicsökkentést lehetne elérni az önkormányzatoknál, állami vállalatoknál, háttérintézményeknél, amelynek végül az adófizetők, az emberek pénztárcáján is érezhetővé válik.
Jelezték: üdvözlik a kormány azon döntését, amelynek értelmében a magyar állam saját pénzintézetet vásárol előreláthatóan szeptemberig.

A Bayerische Landesbank (BayernLB) csütörtökön jelentette be, hogy a magyar állam 55 millió euróért megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a bajor tartományi banktól. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik, előtte a BayernLB 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre a hitelintézetben.