Izrael-ellenes tüntetések Iránban és Bahreinben

Irán több mint hétszáz városában és tizenegy bahreini helyszínen vonultak utcára pénteken Izrael-ellenes tüntetők az "al-Kudsz" (arabul: Jeruzsálem) napján, amelyet Teherán hagyományosan a ramadán szent hónapjának utolsó péntekén rendez meg a zsidó állam elleni tiltakozásképpen. Haszan Róháni iráni elnök eközben az Izraellel szembeni ellenállásra szólította fel az iszlám világot.

A megmozdulások az idén a szokásosnál is nagyobb méretűek, válaszul a Gázai övezet ellen 18 napja indított izraeli katonai offenzívára, amelyben eddig több mint nyolcszáz palesztin vesztette életét, többségükben civilek.
Az iráni televízió felvételei alapján Teheránban "Halál Izraelre!" és "Halál Amerikára!" feliratokat emeltek a magasba a tiltakozók, Bahreinben több helyen izraeli zászlókat égettek, és az irániakhoz hasonló szövegű transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket Jeruzsálem tevékenysége miatt.

"Amit a cionisták (Izrael) Gázában csinálnak, embertelen népirtás, ezért az iszlám világnak ma egységesen ki kell nyilvánítania gyűlöletét és ellenállását Izraellel szemben" - szögezte le pénteken az iráni államfő, hozzátéve, hogy Izrael ellen nincs diplomáciai kiút, csak az ellenállás útja létezik. "A történelem nem fog felejteni és nem fog megbocsátani azoknak, akik most hallgatnak vagy egyenesen támogatják a gyilkosságokat" - jegyezte meg az iráni viszonylatban mérsékeltnek számító politikus.

Bahreinben a tüntetők összetűzésbe kerültek a biztonsági erőkkel, és a hatóságok egy embert őrizetbe vettek.
Irán, amely nem ismeri el Izrael létezését, régóta segíti a palesztin iszlamista csoportok küzdelmét a zsidó állam ellen. Teheránt a nyugati hatalmak a Hamász szélsőséges palesztin szervezet pénzügyi és katonai támogatásával vádolják.
Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán arra szólította fel a palesztinokat, folytassák fegyveres harcukat Izrael ellen, és terjesszék ki hatalmukat a zsidó állam által megszállt Ciszjordánia területére. Az iráni parlament elnöke csütörtökön kijelentette, hogy technológiai segítséget adnak a Gázai övezet palesztin harcosainak a fegyverkészítéshez.

Bejrútban is tüntettek

A libanoni fővárosban, Bejrútban a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk tartott beszédet hívei előtt "al-Kudsz" napja alkalmából. Az iráni támogatással létrehozott és fenntartott Izrael-ellenes szervezet vezetője azt mondta, "a gázai ellenállás oldalán állunk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk (a palesztinokat)". Naszrallah sejk egyúttal arról beszélt, hogy a Hamász győzelmet aratott az izraeli hadsereg felett, bár a harctéri cselekmények ennek ellentmondanak.

A Hezbollah vezetője egyébként igen ritkán lép a nyilvánosság elé, és a legutóbbi gázai konfliktus kapcsán is most szólalt meg először. A Hezbollah hívei egyébként az esetleges támadásoktól tartva nem nyílt helyen, hanem egy csarnokban gyűltek össze Bejrút déli részén.

Jeruzsálem napját a palesztinok iránti szolidaritás kifejezésére minden évben megrendezik Iránban és a legtöbb arab országban 1979 óta, amikor Khomeini ajatollah, az iráni forradalom vezetője arra szólított fel mindenkit, hogy "szabadítsák fel Jeruzsálemet a cionista megszállóktól".

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.