Fegyverrel üldözték el a katasztrófavédelmet a maláj gép becsapódásának helyszínéről?

Az ukrán katasztrófavédelem vezetője szerint oroszbarát szakadárok fegyverrel kergették el munkatársait a múlt héten Kelet-Ukrajnában lezuhant - minden bizonnyal lelőtt - malajziai utasszállító gép becsapódásának helyszínéről csütörtökön, miközben a tragédiával kapcsolatos vizsgálatot vezető holland hatóságok is arra panaszkodtak, hogy csak nehézségek árán tudnak hozzáférni a helyszínhez.

"Elvették sátrainkat (...), csak felszereléseinket és gépeinket hozhattuk magunkkal, fegyverrel elkergettek minket" - mondta Szerhij Bocskorovszkij, a katasztrófavédelem vezetője Harkivban tartott sajtótájékoztatóján.

A baleset kivizsgálásával megbízott holland rendőri misszió vezetője, Jan Tuinder úgy fogalmazott, hogy a helyszínen még mindig vannak holttestek, de azokhoz nagyon nehéz hozzáférni, mert a gép roncsai körül "még mindig van néhány őrült".

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy a szervezet kelet-ukrajnai megfigyelői, akik ausztrál és maláj szakértőkkel tartózkodnak a helyszínen, nem észleltek semmiféle incidenst.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata múlt csütörtökön zuhant le kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét, köztük 193 holland, 43 maláj és 27 ausztrál állampolgár. Az Egyesült Államok szerint a gépet szakadárok lőhették le, tévedésből.

A tragédiával kapcsolatban csütörtökön Kijevbe érkezett Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, aki abbéli reményét fejezte ki, hogy a szakadárok jobb hozzáférést fognak biztosítani a helyszínhez annak fényében, hogy a vizsgálatot már nem a kijevi, hanem a hollandiai hatóságok vezetik.

Bishop azt is elmondta, hogy Hollandia azért vette át az irányítást, mert így akarták megszerezni Oroszország támogatását a helyszínhez való hozzáférés biztosítását elrendelő ENSZ Biztonsági Tanácsi határozathoz, amelyet hétfőn fogadtak el.