Átadták a székesfehérvári Koronás Parkot

A város páratlan történelmi örökségét mutatja be a több mint 460 millió forintból megvalósult, 1,8 hektáros park. A projekt több mint 350 millió forint európai uniós támogatással valósult meg, melyhez a város önkormányzata 113 millió forinttal járult hozzá.

A Koronás Park jó példája annak, hogyan lehet a modern technikai vívmányok által értéket teremteni a fiatalok számára - mondta Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András kiemelte, a parkban a gyerekek a 21. századnak minden tekintetben megfelelő körülmények közt, játékos formában ismerkedhetnek meg a város és a magyar nemzet történelmével.

Kitért arra, hogy a parknak helyet adó régi vidámparki terület évtizedeken át egyre rosszabb állapotba került, de most az európai uniós források segítségével sikerült rehabilitálni, új értékekkel megtölteni. A beruházás által olyan közösségi tér jött létre, amely a székesfehérváriak és a városba látogató turisták igényeit is magas szinten szolgálja ki.

A Koronás Park 1,8 hektáros területének nagyobb része továbbra is zöldfelület maradt, a játszóelemek leképezik Székesfehérvár mintegy fél évezredet felölelő középkori történelmi múltját a Rózsaliget és a csónakázótó szomszédságában.
Az ingyenesen használható, több mint félszáz fa játszóeszköz hét játéktéren, köztük a játszófaluban, a fűszerek labirintusában, a várban és a koronázódombon helyezkedik el.

A parkon interaktív feladatok vezetnek végig, melyek okostelefonnal és hagyományosan is elérhetők. A központi épületben ezen felül Kinect-játéksarok, középkort idéző programok, kosztümös bemutatók és előadások várják az érdeklődőket.