Washington: az orosz tüzérség lövi az ukrán állásokat

Az orosz tüzérség ukrán katonai állásokat lőtt a határon át - közölte csütörtökön Washingtonban hírszerzési forrásokra hivatkozva Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.

"Új bizonyítékunk van arra, hogy az oroszok nehezebb és erősebb, több rakéta indítására alkalmas kilövőállásokat szándékoznak szállítani az ukrajnai szakadár erőknek, és bizonyítékunk van arra is, hogy Oroszország orosz területről tüzérséggel támad ukrán katonai állásokat" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a maláj utasszállító múlt csütörtöki lelövése óta sem szünetelnek az Ukrajnába tartó orosz fegyverszállítások.

Harf ugyanakkor nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a határ menti orosz tüzérségi támadás forrásával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok többször is az ukrajnai konfliktus szításával, a szakadárok felfegyverzésével vádolta meg Oroszországot, amivel összhangban, az EU-országokkal együtt, szankciókat hirdetett ki ellene. Az amerikai hivatalos álláspont szerint emellett végeredményben Moszkva felelős a maláj repülő pusztulásáért.

Az orosz vezetés tagadja, hogy Oroszországnak köze volna a szeparatisták lázadásához. Az ukrán kormány szerdán azt állította, hogy az előzetes vizsgálat szerint a nap folyamán orosz területről indított rakétákkal lőttek le két harci gépet Kelet-Ukrajna felett. Ezt az orosz védelmi minisztérium csütörtökön cáfolta.