Szűrőkampány a hepatitis világnap alkalmából

A szombati rendezvény célja felvilágosítani a lakosságot a vírushepatitisekről, eloszlatni a tévhiteket és felkutatni a fertőzött betegeket. A lebonyolításában részt vesznek a betegszervezetek és a hepatológiai centrumok.

Július 28-án tartják a hepatitis világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben, Magyarországon a fertőzöttek száma százezerre tehető.

Országos felvilágosító és szűrőkampányt szervez július 26-án, szombaton a hepatitis világnapja alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR). A rendezvény célja felvilágosítani a lakosságot a vírushepatitisekről, eloszlatni a tévhiteket és felkutatni a fertőzött betegeket. A esemény időszerűségét az adja, hogy ma Magyarországon a körülbelül 40 ezer krónikus hepatitis C vírussal fertőzött, kezelést igénylő beteg nagy része nem tudja, hogy fertőzött, akik pedig nem kapnak megfelelő kezelést, azoknál májzsugor és májrák alakulhat ki - hangsúlyozta a VIMOR elnöke. Hozzátette: ma Magyarországon a betegségre nincs központi szűrőprogram.

Werling Klára kiemelte, a számítások szerint 2020-ra ezeknek a betegségeknek és a szövődmények gyógyítása jelentős anyagi terhet jelent majd az egészségügynek, a cél ezért a korai felismerés és kezelés kell legyen. Az elnök megjegyezte azt is, a közeljövőben kerülnek törzskönyvezésre Európában azok az új gyógyszerek, melyekkel a betegek 90-100 százaléka meggyógyítható. A felvilágosító és szűrőkampány lebonyolításában részt vesznek a betegszervezetek és a hepatológiai centrumok. A felkérésre tizenöt vidéki szervezet és a budapesti szervezetek is jelentkeztek, ezek a tervek szerint le is fedik az országot. A tájékoztatás szerint lesznek szűrések Székesfehérvárott, Ajkán, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kaposváron, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben és Budapesten.

A hepatitis C vírus (HCV) a fertőzött ember vérében található, ép bőrön, nyálkahártyán nem jut át. A terjesztés fertőzött vérrel történhet. A betegség terjedésének egyik leggyakoribb oka volt korábban a vérátömlesztés, vérkészítmény adása, különösen az 1992 előtti - a HCV felfedezése és a diagnosztikus módszerek kifejlesztése, bevezetése előtt történt években. Terjedése ma a fertőzött vérrel szennyezett eszközök által okozott sérülés révén történik, például az intravénás vagy felszippantásos kábítószer-használat, tetoválás, testékszerek (piercing), akupunktúrás kezelés, közös körömolló vagy borotva, fogkefe használata által, de előfordulhat fogászati vagy más orvosi beavatkozás során is.