Pillepalackokon indult Hamburgba egy cseh aktivistacsoport

Elakadt a cseh-német határon egy több mint 5000 pillepalackból készült dereglye, amellyel egy cseh aktivistacsoport a németországi Hamburgba akart eljutni az Elbán, hogy felhívja a figyelmet az egyre több műanyaghulladék okozta problémákra.

A kizárólag eldobott PET-palackokból, vagyis szemétből épült tutajt a német hatóságok tartóztatták fel Decinnél, mivel kiderült, hogy a hajó vízkiszorítása meghaladja az egy tonnát, márpedig az utasok közül senkinek nincs vízijártassági igazolványa, amely ilyen hajónagyság fölött elengedhetetlen. A Decinnél rekedt csoport ezért felhívásban keres olyan, hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkező segítőt, aki elkísérné őket a közel 900 kilométeres útra.

Az alapanyagra utalva Petburgnak elnevezett tízméteres, emberi erő hajtotta pillepalackhajó utasai augusztus közepére tervezték az eljutást a közép-csehországi Nymburgból Hamburgba, de a váratlan malőr miatt az út késedelmet szenvedhet. Az ötfős legénységből négyen pedállal hajtják a hajót, ötödik társuk autóval a szárazföldön kíséri őket. A tutajon egy kis kabin is található - ugyancsak pillepalackokból -, amelyben a személyzet tagjai álomra hajthatják fejüket. A pilletutaj kormányát biciklialkatrészekből fabrikálták.

Jan Kara, az expedíció vezetője elmondta, hogy csigatempóban haladnak, és olykor még a gyalogosok is megelőzik őket a folyó parton. Céljuk azonban nem gyorsasági rekord felállítása, hanem az, hogy a nagy német kikötővárosban pár napot elidőzve felhívják a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és ott a jövő nemzedékeknek szóló üzenetet helyezzenek el.