Nem tetszik az agrártámogatási rendszer átalakítása a MÉDOSZ-nak

A Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ) megdöbbenéssel fogadta a kormány döntését az agrártámogatási rendszer átalakításáról, és a mezőgazdaságot érintő teljes támogatási rendszer megismertetését sürgeti - áll a szakszervezet sajtónyilatkozatában, amit csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

Az agrártámogatási rendszernek a kormány által korábban bejelentett átalakítása során elvonják az 1200 hektár feletti nagybirtokok területalapú támogatását, ezt a forrást többek között az állattartók kapják, mintegy 20 milliárd forintot, amely a kormány szerint 50-70 ezer új munkahely létesítését jelenti.

A szakszervezet az agrártámogatási rendszer bejelentett átalakításával kapcsolatban kiemeli, hogy a kormány nem tárta fel tényszerűen elképzeléseit a mezőgazdasági társaságoktól elvett támogatások kompenzálására, ezért a szakszervezet sürgeti, hogy a mezőgazdaságot érintő teljes támogatási rendszer ismertté váljon. Tudni szeretnék, hogy az állattenyésztésre, integrációra, kertészetre, illetve a foglalkoztatásra milyen többlettámogatások vehetők igénybe.

A MÉDOSZ álláspontja szerint az lenne az egyetlen elfogadható megoldás, ha az részesülne a támogatásból, aki 100 hektáronként 7-8 teljes munkaidős munkavállalót foglakoztat, aki pedig erre képtelen, az nem. Ennek a megoldásnak több előnye van a kormány álláspontjával szemben, egyszerű, átlátható, jól ellenőrizhető, támogatja a vidéken történő foglalkoztatást és egyben eszköz az illegális foglalkoztatás visszaszorítására is - érvel sajtónyilatkozatában a MÉDOSZ.

A MÉDOSZ emlékeztet: amikor 2013. áprilisában a kormány meghirdette a "Földet a gazdáknak!" programját, amelynek keretében a kis- és családi vállalkozások arányát 50 százalékról 80 százalékra szándékozik emelni a nagybirtok rovására, a szakszervezet már figyelmeztetett, hogy ez az átalakítás mintegy 10 ezer munkahely megszűnésével, a rendezett munkaügyi kapcsolatok felbomlásával fog járni a mezőgazdasági társaságoknál.