MKB-ügylet - Szakértő: a banki felvásárlások leginkább a kis cégeknek kedvezhetnek

Az állam vásárolja meg az MKB Bankot bajor tulajdonosától, 55 millió eurót fizet a részvények csaknem száz százalékáért. Ezzel tovább nő a hazai bankrendszerben a magyar tulajdon aránya, ami Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint kedvező a hitelezés szempontjából. Orbán Viktor kormányfő korábban azt mondta: az a gazdaságpolitika egyik kiemelt célja, hogy a bankrendszer nagyjából fele magyar kézben legyen.

Hamarosan nem csak a nevében lesz magyar az MKB Bank. A kormány ugyanis 55 millió euróért, vagyis nagyjából 16 és fél milliárd forintért megvásárolja a jelenleg német tulajdonban lévő pénzintézetet. A Bayerische Landesbank ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós, azaz 81 milliárd forint körüli tartozását. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

A bank eladó volt, az Európai Bizottság döntése alapján 2016-ig kellett értékesítenie a bajor tulajdonosnak. Ez egy országos fiókhálózattal rendelkező, működőképes bank, így lehetőség van arra, hogy az MKB megvásárlásán keresztül a magyar kormány a hitelezési aktivitást erősíteni tudja – magyarázta a Híradónak Varga Mihály.

Az MKB megvásárlása része annak a kormányzati szándéknak, amely azt célozza, hogy a Magyarországon működő bankok legalább fele magyar tulajdonba kerüljön. Ennek részeként vásárolta meg a Takarékbank meghatározó hányadát az állami Magyar Fejlesztési Bank.

 

Elemzők szerint a külföldi bankok a válságot követő években több mint ezermilliárd forint forrást vontak ki Magyarországról, vagyis ennyivel kevesebb hitelt nyújtottak a magyar vállalkozásoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ez is alátámasztja a magyar bankrendszer kiépítésének fontosságát.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a külföldi bankok jelenleg nem, vagy nagyon nehezen, már-már teljesíthetetlen feltételekkel nyújtanak hitelt a kisvállalkozásoknak. Éppen ezért a banki felvásárlásokból leginkább a kis cégek profitálhatnak.

Egyrészt sokkal könnyebben és kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelhez jutni, beleértve a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos hitellelhetőségét, hiszen a gondot az jelentette, hogy a bankok nehézkesen bírálták el a hiteleket. Másrészt kedvezőbb, gyorsabb bürokrácia nélkül tudnak kedvezőbb feltételekkel forráshoz jutni – mutatott rá Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke.

Így tudnak fejleszteni, amivel növelhetik versenyképességüket és új munkahelyeket is teremtenek.

Jelenleg a magyarországi bankrendszer mintegy harmada van magyar tulajdonban. Ezek a pénzintézetek döntően kisbankok. Az MKB a maga több mint 80 fiókjával mindenhol elérhető az országban, így hozzájárulhat ahhoz, hogy felpörögjön a lefagyott hitelezés, főként a kisvállalkozások számára.

A nemzetgazdasági miniszter nem zárta ki, hogy a későbbiekben, amikor az MKB újra erős piaci pozícióba kerül, értékesíteni fogják.