Mizsei Kálmán lett az ukrajnai EU-misszió vezetője

A magyar Mizsei Kálmánt nevezte ki csütörtökön Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője annak az új uniós missziónak a vezetőjévé, amely az ukrán nem katonai jellegű biztonsági szervek - így a rendőrség, illetve a nemzeti gárda - reformját hivatott elősegíteni.

A missziót kedden hozták létre hivatalosan az EU-országok külügyminisztereinek ülésén.

Ashton elmondta, a misszió az ukrán hatóságok kérésére jött létre. Tanácsokkal fogja ellátni az ukrán hatóságokat annak érdekében, hogy az úgynevezett civil biztonsági szektor tevékenységét a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása és a demokratikus felelősségi rendszer, ugyanakkor a hatékonyság és a fenntarthatóság jellemezze.

A misszió tagjai nem viselnek fegyvert, és nincs intézkedési jogkörük. A kezdeti szakaszban Kijevben tevékenykednek, de mielőbb igyekeznek Ukrajna különböző térségeire kiterjeszteni a működésüket.

A létszámot őszre 57 főre kívánják fejleszteni. Az uniós tanácsadók fő feladata az lesz, hogy segítsék a nem katonai jellegű ukrán biztonsági szervezetrendszer működésének átvilágítását, azonosítsák azokat a pontokat, ahol el kell választani egymástól a tevékenységi köröket, illetve egyértelművé kell tenni a felelősségi, alá-fölérendeltségi rendszert, be kell építeni a demokratikus ellenőrzés jogállami biztosítékait.

Az egyelőre két évre tervezett missziónak idén november 30-ra kell elérnie a kezdeti műveleti szintet. Az addig terjedő időszakra 2,68 millió eurós költségkeretet biztosítottak a tagállamok miniszterei a keddi döntéssel.

Mizsei Kálmán korábban - 2007 és 2011 - között az EU különmegbízottjaként Moldovával, azon belül a Dnyeszteren túli térséggel kapcsolatos válsággal foglalkozott, annak megoldása érdekében folytatott diplomáciai tevékenységet.
A budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen végzett Mizsei 2001 és 2006 között ENSZ-főtitkárhelyettesként a világszervezet fejlesztési programjának (UNDP) európai, valamint FÁK-térségbeli regionális irodáját vezette. Tevékenykedett a Kelet-Nyugati Intézetnél is New Yorkban, 1992 és 1995 között.