Húsz film versenyez a 71. velencei filmfesztivál fődíjáért

Húsz alkotás száll versenybe a legrégibb nemzetközi filmmustra, a 71. velencei filmfesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért augusztus 27. és szeptember 6. között - közölték csütörtökön a szervezők, akik kevesebb sztárvendéget, de több újdonságot ígérnek.

A Lido közönsége Abel Ferrara Pasoliniről szóló életrajzát, Faith Akin The Cut című családi drámáját és a svéd Roy Anderson En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron (A léten merengő, faágon ülő galamb) című új filmjét is láthatja.

A versenyprogramban francia, olasz, kínai, japán török és iráni alkotások mellett öt amerikai produkció szerepel, köztük Raimin Bahrani 99 Homes című recesszió-drámája és Andrew Niccol filmje, a Good Kill, amelyben Ethan Hawke Afganisztánban irányít drónokat. Al Pacino a Gordon Green rendezésben készült Manglehorn című filmben alakít lakatost, aki sohasem jut túl élete nagy szerelmén.

A mezőnyben indul Andrej Koncsalovszkij Belje nocsi pocstalona Alekszeja Trajapicina című munkájával és az olasz Saverio Costanzo a New Yorkban játszódó Hungry Hearts című drámájával.

Az ölés aktusának Oscar-jelölt rendezője, Joshua Oppenheimer a The Look of Silence című filmjével érkezik Velencébe, Francesco Munzi pedig az Anime Nere című maffiatörténettel. Viggo Mortensen a francia-algériai háborúról szóló Loin des Hommes című produkcióban tűnik fel a filmvásznon egy kis algériai falu tanárának szerepében, akit egy barátság sodor bajba.

"Sok háborús témájú film jelenik meg a fesztiválon. Sajnos olyan időket élünk, hogy a háború szelleme ismét drámai módon előtérbe került" - mondta el Alberto Barbera fesztiváligazgató a program bemutatásán.

Azt már korábban közölték, hogy a fesztivált a mexikói filmrendező, Alejandro González Inárritu Birdman című fekete komédiájának vetítése nyitja meg. A film egy valaha szuperhős szerepéért körülrajongott színész magánéleti és szakmai válságát ábrázolja, amint egy Broadway-darab színrevitelével küzd. A sztárszereposztásban Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone és Naomi Watts neve olvasható.

Versenyen kívül vetítik Peter Bogdanocich SheÍs Funny That Way című filmjét a szereposztásban Imogen Pootsszal, Jennifer Anistonnal és Owen Wilsonnal, valamint James Franco új William Faulkner-adaptációját The Sound and the Fury címmel. Műsorra tűzik továbbá Lars von Trier provokatív alkotásának folytatását, A nimfomániás - 2. rész című produkciót is.

A világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljai között szereplő velencei mustra szeptember 6-án zárul An Hui Huang csin si taj (Aranykor) című filmjével, amely a japánok kínai hódítását idézi fel.

Az Arany Oroszlán-díjakról döntő nemzetközi zsűrit Alexandre Desplat zeneszerző vezeti, a testületben ül majd Tim Roth brit színész, Elia Szuleiman palesztin rendező és Carlo Verdone olasz színész is.