Folytatódtak a harcok a Gázai övezetben

Az izraeli légierő harmincöt célpontot támadott az éjszaka folyamán, elsősorban az övezet határa alatt ásott palesztin alagutak felrobbantása érdekében.

Csütörtökre virradó éjszaka is folytak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei között. Az izraeli légierő harmincöt célpontot támadott az éjszaka folyamán, elsősorban az övezet határa alatt ásott palesztin alagutak felrobbantása érdekében. Eddig az izraeli szárazföldi csapatok harmincegy Izraelbe vezető járatot találtak, amelyek közül kilencet már felszámoltak - írta a Háárec című újság honlapjának katonai szakértője.

Éjszaka huszonhárom palesztin fegyverest öltek meg az izraeli katonák, de a tízes tévécsatorna katonai szakértője, Alon Ben Dávid szerint a hamászosok számos esetben titkolják fegyvereseik halálát, és a temetésüket is a lehető legkevesebb feltűnéssel végzik, hogy ne derüljenek ki veszteségeik. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az övezetben hétszáztizennyolcra nőtt a halálos áldozatok száma. Az izraeli csapatok próbálnak folyamatosan mozgásban maradni, hogy ne váljanak könnyen palesztin mesterlövészek célpontjaivá, hanem folyamatosan mozognak és újabb feladatokat oldanak meg egyre mélyebben nyomulva az övezet belseje felé.

Egy a Mááriv című újságnak nyilatkozó tiszt szerint a térség Izrael felé eső keleti részein találták a támadó alagutakat, és ebből arra következtetnek, hogy mindet Izrael területe felé ásták. "Nem úgy tűnik, mintha kapcsolattartásra, vagy ilyesmire szánták volna azokat, több dologra is alkalmasak voltak, de egy céljuk és irányuk volt, szerintem a támadás volt a feladatuk". A katonatiszt szerint az eddig megtaláltaknál több alagút is lehet, "mert vannak még lejáratok, amelyek további föld alatti folyosókhoz vezetnek".

Éjszaka az ejtőernyősök gyanús célpontokra gránátokat lőttek, és megöltek két palesztin fegyverest. Egy szárazföldi egység több tucat fegyvert talált egy házban Bét Hanúnban, köztük páncéltörő rakétákat, AK-47-es gépfegyvereket, robbanó-szerkezeteket és öveket. A Giváti nevű elit egység katonái tűzharcba kerültek egy hamászos csoporttal az övezet déli részén és megölték őket. A Hamász fegyverei szervezetük egyik létesítményét védték, ahol később fegyvereket találtak.

Szerdán százötven palesztin megadta magát az izraeli csapatoknak az övezet déli részén, őket Izraelbe vitték kihallgatásra, mert egyelőre nem világos, hogy hányan és kik voltak közülük a Hamász harcosai. A hadsereg minden erőfeszítése ellenére szerdán is mintegy száz rakétát indítottak az övezetből az izraeli települések felé. A szakértők szerint az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezetnek fogytán vannak a rakétái, de a Hamász arzenálja várhatóan kitart a hadművelet lezárásáig.