ENSZ: az iszlamista szélsőségesek elrendelték a nők körülmetélését

Elrendelte az észak-iraki Moszulban és a város körzetében élő valamennyi lány és asszony körülmetélését az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet - közölte csütörtökön az ENSZ.

Az iszlamista szervezet által kiadott fatva (vallási rendelet) az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) az adatai alapján - elvileg 4 millió lányt és asszonyt érintene - közölte Jacqueline Badcock, az ENSZ iraki humanitárius összekötője.

"Ez Irakban új dolog, és súlyos aggodalomra ad okot" - hangsúlyozta a Genfben tartott sajtóértekezleten az ENSZ-tisztviselő, aki az észak-iraki Erbílből beszélt videotelefonon. Hangsúlyozta: ez nem az iraki nép akarata, s a nők nagy veszélynek vannak kitéve a terroristák által ellenőrzött területeken.

A nők körülmetélése tilos volt Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor idejében.

Jacqueline Badcock elmondta, hogy Moszulban már csak mintegy húsz keresztény család maradt, akiket civil szervezetek, közöttük a Caritas támogatnak. Egyes családok felvették az iszlám vallást, mások inkább kifizették az ILIÁ által kiszabott bírságot.

A nagyvárost elfoglaló és Iszlám Állam (IÁ) néven "kalifátust" kikiáltó Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges szunnita terrorszervezet a muzulmán mecsetek hangszóróin és röplapokon szólította fel a keresztényeket, hogy hagyják el a Moszult vagy térjenek át az iszlám hitre, illetve fizessenek különadót. Moszulban az ILIÁ megjelenése előtt még huszonötezres keresztény közösség élt, bár ez is csak egy töredéke volt korábbi lélekszámuknak.

Az ENSZ tisztviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a harcok miatt sok gazda hagyta el földjét, és az áramkimaradások miatt sok helyett leállt a gabona őrlése is, ami élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent.