Életműdíjat kap az olasz színészlegenda

Életműdíjjal tünteti ki több mint öt évtizedet felölelő színészi pályafutásáért Giancarlo Gainnini olasz színészt a locarnói filmfesztivál augusztusban - számolt be róla szerdán a Variety.com filmes portál.

Giannini 1966-ban, a Rita, a szúnyog című zenés vígjátékban állt először a filmkamerák elé, s ekkor kezdődött hosszú ideig tartó közös munkája Lina Wertmüllerrel. A rendező kilenc filmben dolgozott együtt Gianninivel, köztük volt a Pasqualino Settebellezze (Hét szépség) című vígjáték is, amely öt Oscar-jelölést gyűjtött össze, alakításával Giannini is bekerült a legjobb színésznek járó Oscar-díj jelöltjei közé.

Az augusztus 6-án megnyíló locarnói filmmustrán a Rita, a szúnyogot is levetítik abban a retrospektív programban, amely az olasz Titanus filmstúdió fénykorának produkcióiból válogat. A musicalben a színész Rita Pavone énekesnő oldalán játszott.

A Hannibal bemutatójára, ami A bárányok hallgatnak című film folytatása, Budapestre érkezett és a Hollywood Multiplex Moziban találkozott a sajtó képviselőivel Giancarlo Giannini olasz színész, a film egyik szereplője, akit Olaszország legnagyobb romantikus színészeként tartanak számon.  MTI Fotó: Illyés Tibor

Giannini olyan híres rendezőkkel dolgozott még együtt, mint Luchino Visconti, Mario Monicelli, Dino Risi, Alberto Lattuada, Rainer Werner Fassbinder, Martin Scorsese és Ridley Scott.

A színész munkássága előtt tisztelegve a svájci tó partján megrendezésre kerülő tíznapos fesztiválon Rainer Werner Fassbinder 1981-ben készült Lili Marleen című filmjét is bemutatják, amelyben Giannini Hanna Schygulla partnere volt.
Az olasz filmsztár augusztus 12-én veheti át a locarnói elismerést. Giannini másnap közönségtalálkozón vesz részt filmfesztiválon, amely idén Juliette Binoche francia színésznőt is életműdíjjal jutalmazza.

A filmmustra korábbi életműdíjasai között található Susan Sarandon, John Malkovich, Michel Piccoli, Toni Servillo és Isabelle Huppert is.

A 67. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált a formailag szerteágazó, független és innovatív filmművészetnek szentelik a szervezők.