Újabb Izrael-ellenes tüntetés Párizsban

Az erőszakba torkolló hétvégi demonstrációk után szerdán ismét ezrek vonultak az utcára Párizsban Izrael gázai offenzívája ellen tiltakozva.

A szerdai tüntetést erőteljes rendőri jelenlét jellemezte, a demonstrációt több mint ezer rendőr - köztük több száz rohamrendőr - vigyázta. Összecsapások nem történtek.

A hatóságok által engedélyezett megmozdulás előtt Bernard Cazeneuve belügyminiszter leszögezte, hogy még az Izrael elleni verbális támadásokat sem fogják tolerálni. Aki olyanokat kiabál, hogy "halál az izraeliekre", azt őrizetbe veszik - fogalmazott a belügyminiszter.

A tüntetést egy Nemzeti közösség a valós és tartós békéért a palesztinok és izraeliek között nevű baloldali tömörülés szervezte, amelynek többek között szakszervezetek és pártok is tagjai.

A mostani felvonulást már csak azért is kiemelt figyelem övezte, mert a hét végén két nem engedélyezett Izrael-ellenes tüntetésen összecsapások törtek ki a mintegy háromezer demonstráló és a rendőrök között. Korábban Párizsban két zsinagógát, illetve zsidók által birtokolt üzleteket is megrongáltak ismeretlenek.

Az erőszak ellenére a Nyugat-Európa legnagyobb muszlim és zsidó kisebbségével rendelkező Franciaországban sokan bírálták a kormányt és a hatóságokat a demonstrációk betiltása miatt. A kormány egyebek mellett arra hivatkozott, hogy egyes demonstrációk antiszemita felhangokkal folytak. A szerdai megmozdulást azért engedélyezték, mert azt egy "megbízható" szervezet rendezte.