Nemzeti gyász Hollandiában: nem lesz könnyű az áldozatok azonosítása

Megérkezett Hollandiába az első két katonai gép, amely a malajziai utasszállító áldozatainak földi maradványait szállította Ukrajnából. Hollandia egyik katonai bázisán fogják elvégezni az azonosításukat. Hollandiában nemzeti gyászt hirdettek ma. Közben Nagy-Britannia megkapta a fekete dobozokat a malajziai szakértőktől, így elkezdődhet az adatok elemzése és hamarosan kiderülhet mi volt a katasztrófa oka.

Gyászszertartással búcsúztatták a maláj utasszállító utasainak földi maradványait a kelet-ukrajnai Harkiv repülőtéren. Az első koporsókat egy holland és egy ausztrál katonai gép szállította el Hollandiába. A két repülő, fedélzetükön 40 koporsóval délután négy órakor érkezett meg az eindhoveni légitámaszpontra.

Vilmos Sándor holland király, Maxima királyné és Mark Rutte kormányfő, valamint az áldozatok több száz hozzátartozója várta, hogy megérkezzenek a földi maradványok. A 298 halálos áldozat közül 193 holland állampolgár volt, az országban szerdára egynapos nemzeti gyászt hirdettek. A lobogókat országszerte félárbocra eresztették.

Hollandia bízik abban, hogy péntekig az összes holttestet Hollandiába tudják szállítani. Ezután kezdődik majd az azonosítás, ami várhatóan nem lesz könnyű.

„Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy minden földi maradványról megállapítsuk, melyik személyhez tartozik. A 200 áldozat esetében ez sikerült, a többi esetében ezt ki kell derítenünk, amit Hollandiában fogunk elvégezni” – mondta Jan Tuinder, a holland szakértői csoport vezetője kedden.

Lezuhant maláj utasszállító repülőgép - nemzeti gyász Hollandiában


Közben a lelőtt utasszállító fekete dobozait a malajziai szakértők átadták Nagy-Britanniának. Az adatok kiolvasása legalább egy napig tart, a szakemberek abban bíznak, hogy a pilóták beszélgetését tartalmazó hangfelvételek alapján pontosabb képet lehet kapni a katasztrófa okairól.