Moszkva megtorló intézkedéseket tesz, ha Kijev ratifikálja a társulási szerződést

Oroszország szerdán azzal fenyegetőzött, hogy kiszáll az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésről tartott konzultációkból, és nem zárta ki azt sem, hogy leállítja az ukrajnai élelmiszeripari termékek importját, ha Kijev ratifikálja a megállapodást.

Kijevnek arra a kijelentésére reagálva, hogy gyorsan ratifikálja a június 27-én Brüsszelben aláírt szerződést, Alekszej Uljukajev orosz gazdasági miniszter leszögezte: ha ez megtörténik, Moszkva nem tartja magára nézve kötelezőnek, hogy részt vegyen a konzultációkon, és nem zárta ki, hogy egyoldalú intézkedéseket hozzon gazdasági érdekei védelmében.

Alekszej Alekszejenko, az orosz agráripari felügyelet vezetőjének munkatársa elmondta: döntést kell hozni arról, hogyan történjenek az Ukrajnából érkező szállítások, mert az EU exportszabályai jelentősen különböznek az oroszországi vonatkozó jogszabályoktól.

A társulási szerződés gazdasági része egyebek mellett az Ukrajna és az EU közötti vámsorompók megszüntetését irányozza elő. Oroszország az unióban gyártott, a termékei számára hátrányos áruk érkezésétől tart, és úgy véli, hogy Kijev nem részesülhet kedvezményes kereskedelmi feltételekben egyidejűleg Brüsszel és Moszkva részéről.
Ukrajna eddig a több volt szovjet köztársaságot tömörítő Független Államok Közösségén belül kedvezményes elbánásban részesült oroszországi exportját illetően.

Az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna képviselői július 11-én kezdték meg a tárgyalásokat, amelyek a tervek szerint egész nyáron tartanak. A tárgyalások menetrendje szerint Oroszországnak július 20-ig kellett részletezni az "aggodalmait", amelyeket a három ország szakértői szeptember 3-ig vizsgálnak. A következő háromoldalú találkozót szeptember 12-re irányozták elő, a helyszín Brüsszel.

Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerdán közölte: a ratifikációs folyamat rendben zajlik, és a tervek szerint szeptember vége előtt befejeződik.

Moszkva többször is figyelmeztette Kijevet, akárcsak az EU-val szintén társulási szerződést aláíró Moldovát, hogy megtorló intézkedéseket hoz, hogy az uniós társulási szerződés hatályba lépése esetén megvédelmezze a gazdaságát. Eddig is korlátozásokat vezetett be e két országból érkező egyes árukra hivatalosan egészségügyi okokra hivatkozva.
Jelenleg 14 féle, Ukrajnában előállított sajtféleségre, továbbá burgonyára és sertéshúsra van érvényben importtilalom Oroszországban, és korlátozzák a Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában álló Roshen édesipari cég termékeinek oroszországi importját is.