ENSZ-főbiztos: Izrael háborús bűnt követhetett el

Izrael háborús bűncselekményeket követhetett el a polgári személyek megölésével, a házak és kórházak elleni tüzérségi támadásokkal két hete tartó gázai övezeti offenzívájában - jelentette ki szerdán Genfben az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Navi Pillay bírálta az Izrael elleni, válogatás nélküli Hamász-támadásokat is. Azt mondta, úgy tűnik, a szélsőséges palesztin szervezet és Izrael egyaránt megsértette a nemzetközi humanitárius jogot.

Az ENSZ emberi jogi tanácsának rendkívüli ülésén a 47 tagú testület úgy határozott Genfben, hogy vizsgálatot indítanak az izraeli offenzíva során esetlegesen elkövetett jogsértések feltárására. A palesztinok által kezdeményezett határozatot 29 állam támogatta, az Egyesült Államok ellene szavazott, 17 ország, köztük több európai uniós tagállam pedig tartózkodott.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendkívüli ülése


A főbiztos az ülésen tett felszólalásában kétségbe vonta azt, hogy Izrael mindent megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében. Pillay mindkét felet nyomatékosan felszólította arra, hogy védje meg a civil lakosságot a gázai harcok során. Ha valaki nem tartja tiszteletben ezeket a nemzetközi jogokat, akkor felmerül a veszélye annak, hogy háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követ el - hangoztatta.

A világszervezet genfi jogi fórumát a palesztinok, Egyiptom és Pakisztán kérésére hívták össze. Az Egyesült Államok és az európai országok nem támogatták a rendkívüli ülés összehívását.

Az ENSZ genfi tanácsának izraeli képviselője visszautasította Pillay szemrehányásait, hangsúlyozva Izrael önvédelemhez való jogát. Eviatar Manor leszögezte: a Hamász ezzel szemben háborús bűnt követ el és Izrael célja nem más, mint a szélsőséges szervezet katonai infrastruktúrájának megsemmisítése. Hozzátette: a Gázai övezet lakói nem Izrael ellenségei. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter a vitában azt követelte, hogy a nemzetközi közösség tegye felelősségre vonhatóvá Izraelt "szörnyű" tetteiért.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint 121 gyerek vesztette életét és több mint 900 sebesült meg eddig a Gázai övezetben július 8-án kezdett célzott izraeli támadásokban. A zsidó állam hadműveletében már több mint 640 palesztin halt meg, többségük civil. Izraeli oldalon 31 halottat regisztráltak, az áldozatok közül 29 katona, kettő pedig polgári személy.