Az erdélyi magyarok idei választási szerepléséről rendeztek politológusfórumot Tusnádfürdőn

A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy részt vehettek az országgyűlési választásokon - állapította meg Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szakértője szerdán a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rendezett politológusfórumon.

Illyés szerint ez abból is látszott, hogy sokan inkább sorban álltak, hogy személyesen adhassák le voksukat a konzulátusokon, mintsem feladják azt postán.

A politológusok mindazonáltal megállapították: nem sikerült kivenni a külhoni magyar kérdést a magyar belpolitikából, mert Magyarországon sokan a Fidesz kétharmados parlamenti többségét és az LMP parlamentbe jutásának billegését is a kedvezményesen honosított magyarok szavazataival magyarázták.

Az erdélyi magyar választói viselkedésről a Mensura Transylvanica-műhely szervezett fórumot a Tusványosként emlegetett szabadegyetemen, amelyen a magyar országgyűlési választáson kívül az európai parlamenti (EP-) választás eredményét és a küszöbön álló román is elnökválasztás kilátásait is kielemezték a meghívott szakértők.
Az EP-választásokról ifjabb Toró Tibor, a Sapientia oktatója úgy vélekedett: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,3 százalékos eredményét megpróbálta úgy szépíteni, hogy Tőkés László EP-képviselő nélkül is közel volt a harmadik mandátum megszerzése. Valójában távol állt attól a 8,9 százalékos eredménytől, amelyet a Tőkés László vezette Magyar Összefogás listája 2009-ben produkált.

Székely István Gergő, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szakértője a novemberi román elnökválasztásról úgy vélekedett: az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jövője múlhat azon, indít-e saját jelöltet, miután az EP-voksolást is kihagyta. Azt mondta: aligha vádolhatják majd az EMNP-t azzal, hogy miatta nem lett Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje Románia elnöke, és a választással országos ismertségre tehet szert az EMNP esetleges jelöltje.

A politológusok egyetértettek abban, hogy nagy valószínűséggel Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Klaus Johannis liberális pártelnök kerül be a második fordulóba. Úgy vélekedtek, ezzel nehéz helyzetbe kerül a kormányon lévő RMDSZ, mert szerintük az erdélyi magyarok nem fognak Pontára szavazni, bárhogy is döntene az RMDSZ.