Andrássy úti tűz: segítene a helyreállításában a kormány

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára két héten belül szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a felújításban érintettekkel: a lakók, a tulajdonosok, a kerület és az illetékes hatóságok képviselőivel.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára szerda délután bejárta az Andrássy út 83-85. szám alatti palota megsérült részeit. A kárelhárítás befejezése után tartott bejárásra a helyettes államtitkárt elkísérte Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP), a kerület két alpolgármestere és jegyzője, az illetékes örökségvédelmi hatóság, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselője.

A helyettes államtitkár kérésére jelen volt Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, aki egyben a budapesti világörökségi gondokság irányítója, valamint az illetékes minisztériumi örökségvédelmi főosztályának vezetője.

A helyettes államtitkár segítséget ajánlott a tulajdonosok, a kerület és az illetékes hatóságok közötti hatékony együttműködés koordinálásában.

Puskás Imre elmondta: a megrongálódott épületben tulajdonosként nem érintett az állam. Mivel azonban a világörökség részeként nyilvántartott területen, a főváros frekventált helyén van a sérült palota, a kormánynak is fontos, hogy a helyreállítás minél gyorsabban, mindenki számára megnyugtató módon rendeződjön.

Ennek érdekében a kormány minden módon segíteni kívánja az érintettek együttműködését - olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

A múlt kedden a 2400 négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetében keletkezett tűz, leégett a ház tetőtere és legfelső, lakatlan harmadik emelete. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok korábbi tájékoztatása szerint a tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal.

A tűzben a lakók közül nem sérült meg senki, de több rendőrt kórházba vittek füstmérgezés, illetve kisebb égési sérülések miatt. Az épületet életveszélyessé nyilvánították, így a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Azok, akik kérik, az önkormányzattól kapnak ideiglenes szállást és anyagi segélyt. A lakók múlt szerdán tűzoltói kísérettel bemehettek lakásukba, hogy személyes tárgyaikat, könnyen mozdítható értékeiket elhozzák.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden közölte a honlapján, hogy már nincs szükség tűzoltók közreműködésére, így átadták a helyszínt a bontást végző szakembereknek. Mint írták, a statikai szakvélemény szerint az épület földszintje, első és második emelete nem balesetveszélyes, viszont az épület harmadik emeletéről lógó szerkezeti elemeket, gerendákat, bádoglemezeket el kell távolítani. Ameddig ez nem történik meg, addig csak a bontást végző munkások léphetnek a területre.

Az Aegon Magyarország Zrt. szerdán közölte: az Andrássy úti épület állapota miatt a szakértők még mindig nem kezdhették el a kárfelmérést. Mivel a hatóságok előzetes tájékoztatása szerint további egy-két hétig még biztosan nem tudják megkezdeni a kárfelmérést, az 50 ezer forintos kárelőleg után további 150 ezer forintot utalnak át károsult ügyfeleiknek.