Tengeri szélparkoknál táplálkozó fókákat figyeltek meg

Egy új kutatás szerint bizonyos fókafajok szeretnek a tengeri szélfarmoknál vadászni.

GPS-nyomkövetővel ellátott borjúfókák nagy részénél dokumentálták, hogy rendszeresen látogatják az északi-tengeri szélturbinákat. Arra a következtetésre jutottak, hogy az emlősöket zsákmányszerzés céljából vonzzák eme struktúrák, amelyek mesterséges zátonyként is funkcionálhatnak.

Deborah Russell, a St. Andrews Egyetem kutatója szerint úgy hiszik, ez az első vizsgálat, amely kimutatta, hogy tengeri emlősök szélfarmoknál táplálkoznak. Eredményeiket a Current Biology folyóiratban közölték.

Több tucatnyi borjúfókát és kúpos fókát követtek nyomon az Északi-tenger brit és holland partjainál. Tizenegy borjúfókát figyeltek meg, amint szélfarmokat – a brit Sheringham Shoalt és a német Alpha Ventust – látogat.

Borjúfóka (Fotó: AFP)

Borjúfóka (Fotó: AFP)



A nyomkövetővel ellátott egyedek nagy része előnyben részesítette eme szélfarmokat. Sokuk „rácsszerű” mintázatban mozgott, egyenes vonalak mentén úszott a turbinák között. Russell magyarázata szerint az állatok alapvetően turbinától turbináig úsznak, szinte olybá tűnik, mintha ellenőriznék, van-e táplálékszerzésre lehetőség. Ezt követően igen hosszú ideig maradnak a struktúráknál, feltételezhetően akkor, ha kínálkozik alkalom zsákmányszerzésre.

A kutatás során fény derült arra is, hogy mindkét faj képviselői rendszeres látogatónak számítanak a tengerfenéken kihelyezett vezetékek mentén, amelyek szintén mesterséges zátonyként vagy vadászati területként funkcionálhatnak. Egyelőre nem tudják, milyen állatfajra vadászhatnak eme területeken, de elképzelhető, hogy a tőkehalakhoz hasonló halak vonzzák őket, amelyek pedig a zátonyokon élő gerincteleneket fogyasztják. Russell úgy véli, további vizsgálatokra van szükség a fókák szélturbinák közelében tanúsított magatartása ökológiai konzekvenciáinak vizsgálatára.

Kúpos fóka (Fotó: AFP)

Kúpos fóka (Fotó: AFP)



„Felmerülnek problémás kérdések, amikor állatfajok emberi tevékenységek közelében tartózkodnak, hiszen a régióban karbantartásra érkező hajók is megfordulnak, a szélturbinák is keltenek némi zajt, ami káros lehet rájuk nézve. Ugyanakkor viszont, egyértelműen sikeresek lehetnek vadászataik, mivel rendszeresen visszatérnek az emberkéz alkotta zátonyokhoz” – magyarázza.

A szakemberek azt is szeretnék felderíteni, hogy a szélturbinák alkotta mesterséges zátonyok növelik vagy csökkentik-e a zsákmányfajok számát.