Korszerűsítik a zalaegerszegi nyugdíjas otthont

A több mint 170 milliós beruházás a szociális városrehabilitációs program része. A "kifejezetten sikeres pályázati aktivitásának" köszönhetően csak idén mintegy 10 milliárd forint fejlesztési forrás áll a város rendelkezésére.

A szociális városrehabilitációs program keretében több mint 170 millió forintért korszerűsítik Zalaegerszegen a belvárosi Nyugdíjas Otthonházat - közölte a vállalkozói szerződés aláírása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a város polgármestere. Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a zalai megyeszékhely "kifejezetten sikeres pályázati aktivitásának" köszönhetően csak ebben az évben mintegy 10 milliárd forint fejlesztési forrás áll a város rendelkezésére. Ennek egyik része a belvárosi szociális városrehabilitáció, amelyre összességében mintegy 360 millió forintot fordítanak.

A még az 1980-as évek közepén épült, a csaknem 60 lakásos Kossuth utcai nyugdíjas otthonban közel 70-en élnek. A 3300 négyzetméteres, alagútzsalus vasbeton építési technológiával készült ház korszerűsítése 172,8 millió forintból, száz százalékos pályázati támogatással valósul meg.
Mint a polgármester kifejtette: a leginkább az energiatakarékosságot szolgáló beruházás keretében kicserélik a nyílászárókat, a meglévő külső hőszigetelésre még újabb tíz centiméteres szigetelőréteg kerül és lecserélik az azbeszttartalmú pala tetőfedést is. Az épületen belül kicserélik a burkolatokat, korszerűsítik és bővítik az orvosi rendelőt, kicserélik a lift gépészeti berendezését és teljesen akadálymentesítik az épületet.

A zalakarosi Szabadics Építő Kft. a szerződés aláírásával egyidejűleg vette át a munkaterületet, s a kivitelezésre 90 nap áll a rendelkezésére. Grabant János, a kivitelező társaság ügyvezető igazgatója elmondta azt is: a lakók kérésének megfelelően átalakítják a belső pihenőudvart is. Hozzátette: a kivitelezést úgy kell megvalósítaniuk, hogy a munkálatok idején a lakók nem költöznek ki az épületből.