Barabási Albert-László kapta a Kriterion-koszorút

A hálózatkutatásai révén világhírűvé vált csíki származású tudós, Barabási Albert-László kapta idén a Kriterion rangos díját, a Kriterion-koszorút.

A Kriterion Alapítvány rangos díját, a Kriterion Koszorút az alapító Domokos Géza író, a kiadó néhai igazgatója alapította, és számos erdélyi magyar tudós, író, művész, művelődésszervező részesült a kitüntetésben. A 2013-as díjat a Harvard Egyetem Orvosi Karán tanító Barabási Albert-László fizikusnak, hálózatkutatónak, a Villanások szerzőjének ítélte oda a kuratórium, aki Csíkszeredában vette át a díjat.
Kossuth Rádió, Határok nélkül

Barabási Albert-László kutatásait az orvostudomány területén is alkalmazta egy kutatócsoport, a Harvard Egyetem pedig létrehozta a hálózat-orvostudomány divízióját. Az elméleti kutatáson túl gyakorlati kérdésekkel is foglalkoznak.

Villanások című könyvében azzal foglalkozik, hogy a digitális eszközök használata során annyi elektronikus nyomot hagyunk, hogy olyan gazdag adatbázis állhat össze rólunk, amilyet korábban elképzelni se tudtunk volna. A rendelkezésre álló adatok kilencven százalékát nem használják rossz célra, a tíz százalék körüli részét azonban hírszerzésre, magyarázta a szerző.

Barabási Albert-László elmondta: a sikerét a család, az iskola és a közösség határozta meg, számára minden Csíkszeredához kötődik.