Az iraki kormányfő a szunnita törzsek támogatását keresi

Számos szunnita törzsi vezetővel találkozott kedden az iraki kormányfő, hogy megnyerje támogatásukat a dzsihadisták elleni harcban.

A szunniták hátrányos megkülönböztetésével vádolt síita Núri al-Máliki kormányára súlyos nyomás nehezedik az Iszlám Állam (IÁ) iraki előretörése nyomán. A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert szélsőséges szunnita szervezet június 9-én indított hadjárata során jelentős területeket vont ellenőrzése alá az ázsiai országban, főleg annak többségében szunniták lakta részein.

A kormányfői hivatal által kiadott közleményben Máliki hangsúlyozta a törzsek fontosságát az elsősorban terrorveszély által fenyegetett övezetek védelme szempontjából. Hozzátette: a kormány biztosítja a törzseknek mindazt, amire az általuk lakott térség megvédéséhez szükségük van. Az iraki miniszterelnök Anbár, Ninive, Szalaheddin és Kirkuk tartományok törzsi vezetőivel találkozott, akik maguk is nagyobb szerepet követeltek a terroristák elleni küzdelemben.

A 2006 óta hivatalban lévő Máliki és a szunnita törzsek viszonya feszült, noha utóbbiak már segítettek a kormánynak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető szunnita lázadók elleni harcban. 2006 végén, amikor véres harcok formájában öltött testet Irakban a síita-szunnita vallási ellentét, a szunnita törzsek az amerikai hadsereg oldalán harcoltak az al-Kaidával kapcsolatban álló harcosok ellen. Az amerikai hadsereg akkoriban még fizetést is folyósítani kezdett a törzsi milíciák számára, amelyek összlétszáma elérte a 100 ezer főt. Szerepvállalásuk döntően hozzájárult az iraki erőszak 2008-ban kezdődő enyhüléséhez.

Azóta azonban, hogy az amerikai erők az iraki hatóságokra bízták ezeknek a szunnita milíciáknak a sorsát, azok többször elégedetlenségüknek adtak hangot az alacsony fizetés, illetve bérük folyósításának rendszeres késlekedése miatt. Panaszaik között szerepel az is, hogy a kormány nem váltotta valóra azt az ígéretét, hogy beolvasztja őket a közigazgatásba vagy a biztonsági erők soraiba.

A kormányfői hivatal közlése szerint Máliki jóváhagyásával bizottságokat létesítenek annak érdekében, hogy eleget tegyenek a szunnita vezetők kéréseinek.