Vadai Ágnes a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezi

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi a független Vadai Ágnes, miután a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat új vezetőjét anélkül nevezték ki, hogy megjelent volna az illetékes parlamenti testület előtt. A Demokratikus Koalíció politikusa Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert szeretné meghallgatni az ülésen - derül ki az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

Vadai Ágnes hangsúlyozza: a törvény világosan kimondja, hogy a bizottsági meghallgatás a kinevezés nélkülözhetetlen formai előfeltétele.

A képviselő úgy fogalmaz: "nem újdonság", hogy a kormány minden érdemi ellenőrzés, így a parlament ellenőrző szerepe alól is "ki akar bújni, eddig azonban a törvényes formaságokhoz úgy-ahogy tartották magukat". Véleménye szerint a jogszabályellenes kinevezéssel a kormány azt is kockáztatja, hogy a szakszolgálatoknál keletkezett információkat nem lehet majd törvényesen, például a bíróság előtt bizonyítékként fölhasználni. A Demokratikus Koalíció követeli a törvényellenes kinevezés visszavonását - írja.

Szombaton Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azt tudakolva, hogy a tárcavezető javaslatára valóban kinevezték-e Szabó Hedviget a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójává. Az MSZP-s képviselő is kiemelte, hogy az új főigazgatót előzetesen meg kell hallgatnia a nemzetbiztonsági bizottságnak.