Gázai konfliktus: megállapodás a tartós tűzszünetről?

Egy izraeli tisztviselő szerint megállapodás született a kairói tárgyaláson arról, hogy péntektől átfogó és tartós tűzszünet lép életbe Izrael és a palesztinok között a gázai övezeti konfliktusban.

Megállapodás született a kairói tárgyaláson arról, hogy péntektől átfogó és tartós tűzszünet lép életbe Izrael és a palesztinok között a gázai övezeti konfliktusban - közölte csütörtökön egy izraeli tisztviselő.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet cáfolta az izraeli bejelentést. "A tűzszünetről szóló tájékoztatás pontatlan. Az erre irányuló erőfeszítések folyamatban vannak, de egyelőre még nincs megállapodás" közölte Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője.

A magát megnevezni nem kívánó izraeli nyilatkozó szerint a tíz napig érvényes fegyvernyugvás helyi idő szerint péntek reggel hat órakor kezdődik. Az izraeli vezető, aki korábban arról tájékoztatott, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nemzetbiztonsági kabinetje jóváhagyta a fegyvernyugvást, később azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a testület még nem döntött, és továbbra is vizsgálja a részleteket.

"Az érintkezés, a tárgyalások és a találkozók folytatódnak, reméljük, hogy sikerül valamiben megegyeznünk" mondta Ihab Guszein, a Hamász gázai sajtófőosztályának vezetője.

A Mahmúd Abbász vezette Fatah párt kairói képviselője, Hászem Abu Sanab közölte: "a megállapodás már az asztalon fekszik, de még nem írták alá".

A tűzszünetről egy magas rangú izraeli küldöttség tárgyalt Egyiptomban. Az Izrael és a Hamász között közvetítő egyiptomi hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni a tűzszüneti megállapodás megkötését.

Csütörtök reggel ötórás humanitárius tűzszünet lépett életbe a két fél között. A tűzszünet lejárta 14 óra - után a Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be a dél-izraeli Askelon városában közölte az izraeli hadsereg.

A július 8. óta tartó konfliktus kezdete óta 231 palesztin halt meg a Gázai övezet elleni izraeli légicsapásokban, a palesztinok több mint ezer rakétát lőttek izraeli területre, egy izraeli halt meg.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamászra, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.