Erdogan népirtási kísérlettel vádolja Izraelt

Szisztematikus népirtási kísérletnek minősítette csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a Gázai övezet napok óta tartó izraeli bombázását.

"Ez nem az első alkalom, hogy ezzel a helyzettel szembesülünk. 1948 óta minden hónapban, minden nap, még a ramadán (iszlám böjti hónap) szent időszakában is a zsidó állam részéről elkövetett, szisztematikus népirtási kísérletnek vagyunk tanúi" - mondta Erdogan egy magas rangú muzulmán tisztségviselőknek rendezett nemzetközi konferencián Isztambulban.

A Hamász palesztin iszlamista szervezettel szoros kapcsolatokat ápoló és a palesztinok ügyét pártoló török miniszterelnök erőteljesen elítélte, hogy a nemzetközi közösség "tétlenül" szemléli az izraeli offenzívát. "Palesztinában az emberiség pusztítása folyik" - mondta Erdogan, és arra buzdította a muzulmán országokat, hogy emeljék fel szavukat a Közel-Keleten folyó események ellen.

Erdogan kedden már kijelentette, hogy állami szintű terrorizmust követ el Izrael a Gázai övezet bombázásával és palesztin lakosok mészárlásával.

Isztambul központjában csütörtökön több százan tiltakoztak a Gázai övezet ellen indított izraeli hadművelet ellen.
Izrael Erős Szikla fedőnéven július 8-án offenzívát indított a Gázai övezet iszlamista erői ellen, amelyben az eddigi jelentések szerint legalább 231 személy vesztette életét, és mintegy 1700-an megsebesültek. Az ENSZ becslései szerint a halálos áldozatok több mint háromnegyede polgári személy.