EFOTT: Egyetemistákkal, főiskolásokkal találkozott Kövér László

A felsőoktatásról, a jogi képzésről, az autonómiáról szólt egyebek mellett Kövér László az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) a Miskolci Egyetemvárosban csütörtökön egy kötetlen beszélgetésen mintegy száz egyetemista, főiskolás előtt.

Az Országgyűlés elnöke egyebek mellett azt mondta: szerinte nincs annyi jogászra szüksége az országnak, amennyit az egyetemek képeztek az elmúlt években.  A határon túli magyar felsőoktatásról szólva azt hangoztatta: "az a legnagyobb pozitívum, hogy ez egyáltalán létezik".

Hozzátette: jó lenne végre elfelejteni a határon inneni és túli megkülönböztetést, "egyetlen magyar világ van". Kiemelte, hogy az lenne ideális, ha a valamennyi oktatási intézmény "szerves része lenne a magyar nemzeti oktatási intézményi rendszernek".

Elmondta azt is: az elmúlt húsz évben létrejöttek olyan intézmények, amelyeket "kifejezetten a magyar állam hozott létre", hogy elősegítse "az elszakított nemzetrészek fiataljainak" tanulását, boldogulását, hogy ne kelljen átjönniük Magyarországra tanulni, mint ahogy az a kilencvenes évek elején történt.

Kövér László és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. az EFOTT-on 2014. július 17-én


Hozzátette azt is: azért alapítottak ösztöndíjakat, hogy a felvidéki, erdélyi, délvidéki, kárpátaljai iskolákban tanulók szülőföldjükön hasznosítsák tanulmányaikat. Mint mondta: az lenne kívánatos, ha a magyar felsőoktatást úgy "fűznék" össze, hogy egymást kiegészítsék.

Kövér László szólt a jelenlegi határon túli, elsősorban az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseiről is, megemlítve, hogy nem lehet semmilyen autonómiát megvalósítani a román állam cselekvő, aktív közreműködése nélkül.

"Amikor a román kormány harmadszor, negyedszer, ötödször mossa fel a padlót a magyar közösséggel, meg annak vezetőivel, amikor a strasbourgi bíróság előtt zajló perben el akarják kaszálni az RMDSZ azon kezdeményezéseit, hogy az Európai Unió igenis foglalkozzék a kisebbségek ügyével, jogaival (...), akkor a román kormány koalíciós partnere az RMDSZ úgy reagál erre, hogy Kelemen Hunor kilép a kormányból, és maga helyett az egyik RMDSZ tisztségviselőt jelöli - tette hozzá.

Kövér László beszéde közben fiatalok a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok és az Együtt-PM zászlaját emelték a magasba, és voltak, akik bekiabáltak a házelnöknek.