Szervezkednek az MSZP „nagy öregjei”

Lendvai Ildikó vezetésével szervezkednek az MSZP „nagy öregjei”, akiket Mesterházy Attila korábban kiszorított a pártvezetésből. Sajtóértesülések szerint a liberális értékek mentén nyitnának a többi baloldali párt - a Magyar Nemzet forrásai szerint főként Gyurcsány Ferencék - irányába. A pártelnöki cím várományosa Tóbiás József pedig szintén sajtóhírek szerint a megyei elnököket szorítaná háttérbe.

Az országgyűlési választási vereség után még nem, az Európai Parlamenti voksoláson elszenvedett bukás után azonban már felajánlotta lemondását az MSZP vezetése. A párt választmánya elfogadta a lemondást, és teljes körű tisztújítást rendelt el.

A hvg.hu hétfőn arról írt, hogy újra megpróbálnak befolyást szerezni az MSZP vezetéséből még Mesterházy Attila elnöksége idején kiszorult politikusok. Lendvai Ildikó volt pártelnök, többek között Szekeres Imrével, Veres Jánossal és más régi szocialistákkal közösen megalapította a Deák Ferenc kört.

A lap úgy fogalmaz: a 21 tagból álló csoport követeli, hogy a Mesterházy Attila vezetésével összeállított parlamenti frakciót szorítsák háttérbe.

Hétfőn Szekeres Imre Facebook-oldalán meg is jelent a Deák Ferenc kör tagjai által megfogalmazott, Felhívás a kongresszushoz című kiáltvány. Azt kérik a kongresszustól, hogy készítse elő az új program, az új szervezeti felépítés és az új alapszabály megalkotását. Azt is írják: újjá kell szervezni a baloldalt és az MSZP-t, ezért javasolják, hogy a párt elnökségének legfeljebb egyharmada lehessen országgyűlési képviselő.

„A baloldal vagy bukfencet vet és békából királyfivá változik, vagy meghal” - ezt mondta az MSZP előtt álló lehetőségekről Lendvai Ildikó hétfőn az ATV-ben. A volt pártelnök megerősítette: a frakciót és a pártvezetést szét kell választani.

„A párt és a baloldali közösség politikai döntéseinek kell meghatároznia, hogy a frakció merre politizáljon. Ennek a politikának van frakciója, ennek a pártnak van frakciója. Ezért szerettük azt, és úgy látom, szerettük volna, össze is jön, hogy ne az eddigi korábbi, az én időmben is megvolt gyakorlat valósuljon meg, hogy tele van parlamenti képviselőkkel az elnökség, és így magukról döntenek. Hanem legyenek ott, de azért legyenek mások is” – mondta Lendvai Ildikó.

A hvg.hu szerint nem mindenki ért egyet a Deák Ferenc kör javaslataival.

A Magyar Nemzet szocialista forrásokra hivatkozva azt írja: Lendvaiék igazi célja, hogy háttérbe szorítsák Mesterházy Attila embereit és visszaszerezzék saját befolyásukat. Többen úgy vélik: a Deák Ferenc kör nyitni akar a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció felé.

A leendő szocialista elnök, Tóbiás József pedig állítólag a megyei elnököket szorítaná háttérbe.

Közben az MSZP országos jelölőbizottsága megtartotta második meghallgatását is. Kiderült: Szanyi Tibor és Gúr Nándor sem indulhat az elnökhelyettesi posztért, amelyre így az egyetlen jelölt Gőgös Zoltán. Ugyancsak kiesett az alelnökjelöltek közül Gurmai Zita és Korózs Lajos, ők csak az elnökségi tagságért indulhatnak majd.

A MSZP tisztújító kongresszusa július 19-én, szombaton lesz, a testület megválasztja a párt elnökét, elnökhelyettesét, 3 alelnökét és az elnökség további 9 tagját.