Szakértő: nem akkora meglepetés Cerar győzelme

Miro Cerar jogászprofesszor öt hete alapított pártja nyerte meg a vasárnapi előre hozott szlovén választásokat, de az eredmény nem számít "sokkolónak", hiszen a pártvezető egyáltalán nem ismeretlen Szlovéniában - mondta a 180 percben a szakértő.

Az 51 éves jogásznak nem ismeretlen a politika világa, eddig azonban inkább csak megfigyelte a szlovén belpolitika történéseit, nem vett bennük aktívan részt. Ez most bizonyosan megváltozik, pártja 34,61 százalékos győzelme után ugyanis várhatóan ő lesz a volt jugoszláv tagköztársaság miniszterelnöke. A közvélemény korábban inkább Cerar szüleiről hallhatott sokat, apja, Miroslav Cerar az egykori Jugoszlávia egyik legismertebb sportolója volt - lólengésben kétszer nyert olimpiát, háromszor világ- és kilencszer Európa-bajnokságot -, édesanyja, Zdenka pedig Szlovénia első női államügyésze, majd az ország igazságügy-minisztere lett. Miro Cerart a szlovén alkotmány egyik legjobb ismerőjének tartják, Szlovénia 1991-es Jugoszláviától való függetlenedése után ő is tagja volt az alaptörvényt megfogalmazó jogászcsapatnak. Azóta is folyamatosan részt vesz az alkotmányjogi kérdések megválaszolásában, de pártot a szlovén beszámolók szerint csak a közvélemény nyomására alapított, korábban ugyanis a civil szervezetek szerepét hangsúlyozta, és a szlovén belpolitika gyökeres megváltoztatását hangoztatta.

Miro Cerar jogászprofesszor alig egy hónapja alakított pártjának nagyarányú győzelmét erősítették meg a szlovéniai előre hozott parlamenti választások vasárnap éjjel közzétett előzetes adatai. A választási bizottság tájékoztatása szerint a baloldali Miro Cerar pártja (SMC) a szavazatok 34,61 százalékát szerezte meg, így 36 helye lesz a törvényhozás 90 fős alsóházában. Az ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párt 20,7 százalékkal végzett a második helyen, és 21 képviselője lesz az új ciklusban. A párt azonban vezetője, Janez Jansa volt kormányfő bebörtönzésére való tekintettel jelezte, hogy nem tartja tisztességesnek a választásokat. A párt helyettes vezetője, Zvonko Cernac közölte: megválasztott képviselőik elfoglalják helyüket a parlamentben, de nem fognak betölteni semmilyen pozíciót, és alkalmi alapon döntik majd el, hogy részt vesznek-e az üléseken. A vasárnapi választásokon a harmadik helyet 10,17 százalékkal szerezte meg a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amely 10 mandátumhoz jutott.

Az újonnan alakult Egyesült Baloldal (ZL) a voksok 5,97 százalékát kapta, s így hat képviselője lesz. A Szociáldemokraták 5,96 százalékot szereztek, ami ugyancsak hat mandátumot jelent. Bekerült még a törvényhozásba a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSI), valamint az Alenka Bratusek lemondott miniszterelnök által alapított szövetség (ZAB). Előbbi 5,52 százalékot és öt helyet, utóbbi 4,35 százalékot és négy mandátumot szerzett. Alig valamivel a négy százalékos parlamenti küszöb alatt végzett a konzervatív Szlovén Néppárt (SLS), amely azonban a külföldön leadott szavazatok révén még javíthat 3,98 százalékos eredményén, és bejuthat a törvényhozásba. A levélszavazatoknak július 20-ig kell megérkezniük. A választások végleges, hivatalos eredményét várhatóan július 29-én hirdetik ki. A részvétel rekord alacsony, mindössze 50,98 százalékos volt. A 2011-es voksoláson még a szavazásra jogosultak 65 százaléka járult az urnákhoz. A Nemzetgyűlés alakuló ülését a tervek szerint augusztus 1-jén tartják.

Szilágyi Imre, a Külügyi Intézet külső szakértője a 180 percben arra hívta fel a figyelmet, hogy Cerar győzelme nem akkora meglepetés, ahogyan ezt most a sajtóban szívesen emlegetik, a pártvezető ugyanis egyáltalán nem ismeretlen Szlovéniában, 1988-89 óta folyamatosan jelen van valamilyen módon, ha nem is a napi vagy a pártpolitikában, de ismert jogász, akit több díjjal is jutalmaztak, az elmúlt másfél évben ráadásul aktivizálódott is, és egyre több helyen mondta el a véleményét különböző kérdésekben. A másik ok, amely miatt a szakértő szerint az SMC győzelme nem volt váratlan, hogy a parlamenti pártok különböző ügyeik mostanra erős ellenszenvet váltottak ki a lakosságban. A korrupciós botrányok, a gazdasági problémák megoldása, a szociális juttatások csökkenése, a munkaerőpiac szűkülése mind-mind azzal járt, hogy ezek a tömörülések elvesztették népszerűségeket, miközben a baloldal szétaprózódott, a jobboldali pártvezér pedig börtönben ül.
Csak Szlovénia nem lepődött meg

Elemzők szerint Cerar sikere a jelentős médiatámogatásnak és családja ismertségének is köszönhető. A sportolói és politikai karrier mellett ugyanis a család az egyik legnagyobb szlovén katasztrófának is része volt. 1981-ben az utolsó pillanatban mondták le nyaralásukat, mert egyik gyerekük megbetegedett. A gép, amelyre a jegyük szólt, Korzikán lezuhant 180 utas és a legénység halálát okozva. Miro Cerar azóta több nyilatkozatában is elmondta: a szerencse kegyeltjének tartja magát.

Szilágyi arra is emlékeztetett, a szlovén választópolgárok nagy része többnyire baloldali, szociálliberális érzelműnek írható le, így az sem meglepő, hogy ők Cerarban találták meg azt a személyt, aki betöltheti a baloldali pártstruktúra felaprózódása nyomán után keletkezett űrt. Arra a felvetésre, hogy a túlságosan elméleti szakembernek tartott Cerar legfeljebb egy évig maradhat a helyén, mert nem fogja tudni megoldani a súlyos gyakorlati problémákat, a szakértő úgy válaszolt, ennek megvan ugyan a veszélye, ám az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, a pártvezető jó politikus, aki ügyesen, a lakosságnak tetsző módon fogalmaz, a hangsúlyt pedig egyértelműen a hatékonyságra, a hatékony közigazgatásra helyezi. Ennek ellenére valószínűleg nem lesz elkerülhető mindaz, ami ellen eddig Cerar megpróbált elhatárolódni: a privatizáció és az EU követeléseinek való megfelelés - mondta Szilágyi, aki ugyanakkor azt is hozzátette: Brüsszelnek semmiképp nem érdeke, hogy Szlovénia tönkremenjen, ezért, bár a nyomás folyamatos marad, a lehető legtovább megpróbál türelmes maradni. Hogy aztán meddig tart majd ez az érdekesnek ígérkező huzakodás Brüsszel és Ljubljana közt, azt a szakember nem merte megjósolni.