Egyre népszerűbb a mogyoródi military tábor

A gyerekek katonás nevelést kapnak: megtanulják a gépkarabély használatát, a rádiózást, van terepgyakorlat, éjszakai riadó, de külön napirendi pont a bakancspucolás is. Idén már pótturnusokat is hirdettek.

Horváth Zsolt, a tábor szervezője mindig is rajongott a katonaságért, gyűjtötte a harcjárműveket, majd, amikor látta, hogy nincs ilyen jellegű tábor, beszerezte a sátrakat, ágyakat, egyéb felszereléseket, és nyolc évvel ezelőtt nyolc gyerekkel napközis tábor formájában elindította Mogyoródon a military tábort. A következő évben - a már bentlakásos táborra - 14-en jelentkeztek, majd évről évre egyre népszerűbb lett. A nyári időszakra idén 420-an jelentkeztek, emellett az őszi, tavaszi és téli szünetben is szerveznek táborokat.

Horváth Zsolt kiemelte: célja az volt, hogy a gyerekek megtapasztalják az egykori sorkatonai szolgálat élményeit, elsajátítsák a katonai alapismereteket, kialakuljon bennük a hazafias értékrend úgy, hogy közben jól érzik magukat. A tábort a 11-18 éves korosztálynak szervezik. A fiatalabbaknak a katonai középiskolai lehetőségekről adnak tájékoztatást, míg az idősebbeket az altiszti akadémiáról és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről informálják. Horváth Zsolt elmondása szerint nem is sikertelenül, hiszen a táborozók közül több fiatal választott már katonai középiskolát, valaki szerződéses katona lett, míg más már a közszolgálati egyetem katonai vezetői szakára jár.

Az egyhetes táborban a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának két hivatásos katonája foglalkozik a gyerekekkel, olyan kiképzők, akik annak idején a sorkatonákkal foglalkoztak. Mellettük foglalkozásokat és bemutatókat tartanak például a Ludovika Zászlóalj, a büntetés-végrehajtás, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységének munkatársai.

A hét minden napján van két óra alaki foglalkozás, valamint délelőtt és délután szakmai képzés. A hétfő általában az alapvető egészségügyi tájékoztatással és fegyverismerettel kezdődik. Ezek után van harcászati foglalkozás, lövészárokásás, a résztvevők megismerkednek a gázálarccal, megtanulnak tájékozódni a természetben, lőhetnek - természetesen vaklőszerrel - gépkarabéllyal, de közben a konyhán is segíteniük kell. A hét zárónapján az elméleti és gyakorlati képzéseken tanultakból vizsgát tesznek.

Nemcsak a környékről, Budapestről és az agglomerációból, hanem az ország több pontjáról, sőt még külföldről is érkeznek táborozók. Vannak, akik Sepsiszentgyörgyről járnak vissza, de Németországban, Írországban, sőt még Dubajban élő magyarok is választották gyermeküknek a mogyoródi military tábort. Horváth Zsolt kitért arra is, hogy vannak gyermekek, akik évek óta visszajárnak. Van olyan, aki ötödszörre vesz részt a táborban, és olyan is, aki egy nyár alatt két turnusban is itt "nyaral".