Előrébb lépett Magyarország az európai kultúrdiplomáciában

Nagyon fontos, hogy Magyarország ott legyen azoknál az asztaloknál, ahol a kulturális kapcsolatok, tágabb értelemben a külkapcsolatok, eldőlnek – mondta Hatos Pál, akit a napokban választottak meg az unióban működő kulturális intézetek szövetségének alelnökévé.

Először került magyar személy vezető tisztségbe az EU tagországaiban működő kulturális intézetek szövetségében, a EUNIC-ban. A szervezet hétfőn tette közzé, hogy Hatos Pált, a Balassi Intézet főigazgatóját alelnökévé választotta.

A magyar kultúra külföldi bemutatásával foglalkozó intézet vezetője a 180 percben hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy Magyarország ott legyen azoknál az asztaloknál, ahol a kulturális kapcsolatok, tágabb értelemben a külkapcsolatok, eldőlnek.
Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója az EUNIC-os alelnökségéről - 180 perc

Hatos Pál szerint a tízéves múltra visszatekintő szervezetben Magyarország az négy éve lett aktívabb. Ezzel, amellett, hogy kapcsolatokat lehet építeni és információt adni Magyarországról, hazánk is tevékenyen részt vehet az EU kulturális külkapcsolatainak alakításában. Az unió szerepvállalása egyre aktívabb, hiszen felismerte, hogy nem csak Európából áll a világ, és az, amit nálunk keleti nyitásnak neveznek, az EU-ban is nagyon fontos. A feladat, hogy az európai országokat bemutassák például Kínában, Vietnamban vagy éppen az afrikai kontinensen.

A brüsszeli székhelyű EUNIC az Európai Unió 28 tagországának 32 szervezetét tömöríti, és a világ 150 országában működnek telephelyei, úgynevezett klaszterei. A EUNIC tagja az EU kulturális diplomáciájának minden ismert szereplője, így a Goethe Institut, a British Council vagy az Institut Français, de tagjai a közép-európai országok kulturális intézetei is.

Az alelnök két év múlva automatikusan átveszi a távozó elnök posztját, ezáltal még nagyobb figyelem esik majd a magyar kulturális diplomáciára, Magyarországnak pedig még nagyobb beleszólása lesz az unió kulturális politikájának alakításába – tette hozzá Hatos Pál a Kossuth Rádió műsorában.