Inzultus érte az ellentüntetőket a DK demonstrációján

A szimpatizánsok kifogásolták, hogy a férfi egy olyan táblát emelt a magasba, amelyre az volt írva: cigányozás helyett baloldali megoldásokat. Gyurcsány Ferenc később a Facebook-on azt írta: sajnálja, hogy inzultus érte Gulyás Mártont, a Krétakör Alapítvány ügyvezetőjét és elítéli azokat, akik bántották.

Agresszívan, ököllel támadtak Gyurcsány Ferenc szimpatizánsai az ellentüntető fiatalokra. Az ellentüntetők, élükön a Krétakörből ismert Gulyás Mártonnal, néhány másodperccel korábban egy tiltakozó transzparenst emeltek a magasba, amin az volt olvasható: "CIGÁNYOZÁS HELYETT BALOLDALI MEGOLDÁSOKAT".

A Demokratikus Koalíció rendezvényén résztvevők azonnal a fiatalokra támadtak: először szétszagatták a transzparensüket, majd lökdösni kezdték őket, végül többször megütötték, sőt meg is rugdosták őket.

Gulyás Márton úgy nyilatkozott a történtekről: "fölemeltem egy táblát. Erre kitépték a kezemből. Hármat az arcomba vágtak, egy ember pedig ágyékon rúgott."

Még akkor sem hagyták békén az ellentüntető fiatalt, amikor ő már az újságíróknak mesélte, hogy mi történt vele. Miközben Gulyás Márton interjút adott a Híradónak, egy férfi égő cigarettát dobott a hátizsákjába.

A megvert fiatalokon kívül több roma is tüntetett a rendezvény közben. A színpad előtt az egyik transzparensen például ezt kérdezték Gyurcsány Ferencéktől: "ZSIDÓZÓ JELÖLTETEK IS LESZ?" Az egyik tüntető férfi azt mondta: nem fogadható el a DK hozzáállása.

Pásztor Albert egykori miskolci rendőrkapitány öt évvel ezelőtt beszélt arról egy interjúban, hogy bizonyos típusú bűncselekményeket csak cigányok követnek el a városban. Pásztor Albert most a baloldal a közös miskolci polgármester-jelöltje. A héten pedig Eörsi Mátyás, a DK országos tanácsának tagja is azt mondta az ATV-ben, hogy - ahogy ő fogalmazott - van romabűnözés.

A színpadon Gyurcsány Ferenc is szóba hozta ezeket az ügyeket, úgy fogalmazott: "Cigányt és magyart, gondolkodjon akárhogyan, testvéremnek gondolom." A DK elnöke szerinte azonban ki kell mondani az igazat. Elismerte, hogy sem neki, sem - ahogy fogalmazott - a kollégáinak sem sikerült mindig így beszélnie. Gyurcsány Ferenc nem sokkal a rendezvény után a Facebookon regált az ellentüntető elleni támadásra. Azt írta: Gulyás Mártonnak igaza van, baloldali megoldásra van szükség és ha ezért bántódása esett, akkor szolidáris vele, nemcsak ő, hanem a DK is. Hozzátette: sajnálja, hogy inzultus érte és elítéli azokat, akik bántották.